Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Április 3, a Román Csendőrség Napja

 

 

Ez az a dátum, amikor 1850-ben Grigore Alexandru Ghica Moldva uralkodója aláírta a csendőrség alapító okiratát.

A moldvai csendőr regiment két alegységre oszlott, amelyeknek megvolt a hat felelősségi tartománya (megyéje).

A csendőrség nagy modernizálási folyamaton ment keresztül Alexandru Ioan Cuza uralkodása idején. A Román Csendőrség először vett részt egy modern háborúban 1877-1878-ban (Függetlenségi Háború), majd a II. Balkáni Háborúban (1913) és az I. Világháborúban (1916- 1918). A Nagy Románia megalakulása után a csendőrség háború előtti struktúráinak széleskörű átalakítása következett.

Jelenleg a Román Csendőrség tevékenységét a 2004 november 29/550-es törvény szabályozza, amely meghatározza az intézmény státuszát és hatáskörét, a szervezést és vezetést, a személyzet jogait és kötelezettségeit. A törvény szerint: “A romániai csendőrség a katonai státusszal rendelkező szakosodott állami intézmény, az Igazságügyi és Belügyminisztérium egy része, amely a törvény szerint gyakorolja: a közrend és a nyugalom, a polgárok alapvető jogainak és szabadságának védelmével kapcsolatos feladatait, az állami és magántulajdon védelmét, a bűncselekmények és a hatályos jogszabályok megsértésének megelőzését és felderítését, valamint az állam alapvető intézményeinek védelmét és a terrorcselekmények elleni küzdelmet.”
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.