Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az Egészség Világnapja és a Covid-19 egy éve, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban

Kórházunkba egy éve, 2020. április 8-án utalták be az első Covid-19 betegségben szenvedő pácienst. Azóta összesen 1 711 beteget kezeltek nálunk koronavírus-fertőzés miatt.

Az idei egészségügyi világnap is a világjárvány jegyében telik. Április 7-én az Egészségügyi Világszervezet arra kéri a vezetőket, hogy kövessék figyelemmel az egészségügyi egyenlőtlenségeket, és biztosítsák, hogy minden ember hozzáférjen minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz, igényeiknek és értékeiknek megfelelően a közösségükön belül.

„Az egészségügyben dolgozók felelőssége mindig nagy volt, hisz az emberek azt bízzák ránk, amit sokszor a legdrágább kincsnek neveznek, az egészségüket. A világjárvány még növelte ezt a felelősséget és a terhet, ami egyénenként mindenkire, intézményként pedig a kórházra hárult. Egy év telt el az első koronavírusos eset óta és helyt álltunk ebben az egy évben. Köszönöm minden alkalmazottnak a munkáját és erőt, kitartást kívánok a következő időszakra is” – fogalmazta meg ez alkalommal dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

„Egy éve, hogy Csíkszeredában kórházba utalták az első koronavírussal fertőzött személyt. Tudatosan készültünk erre, támogattuk kórházainkat és az egészségügyi személyzetet, hogy minél hatékonyabban el tudják látni a Hargita megyei embereket. Erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Elkerülhetetlen volt, hogy a járvány megyénket is elérje, de a felkészültségnek és az egészségügyi személyzet áldozatos munkájának köszönhetően el tudták látni a betegeket és sokan meggyógyultak. A negatív történéseken kívül jó példákat is láttunk az elmúlt egy évben, megtapasztalhattuk közösségünk szolidaritását, és felértékelődött a támogatás fontossága. Az egészségügyi dolgozók munkáját ezúttal is köszönjük, támogatásunkra a továbbiakban is számíthatnak” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Tavalyi számok

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba egy éve, 2020. április 8-án utalták be az első Covid-19 betegségben szenvedő pácienst, egy hetven éves férfit. Azóta összesen 1 711 beteget kezeltek koronavírus-fertőzés miatt. A Covid-19 miatt 95 személy hunyt el. Más kórházakba 440 koronavírusos beteget szállítottak át. Az egészségügyi személyzet közül 251-en estek át a fertőzésen. A betegek átlagosan 9-10 napot töltöttek kórházban, de olyan páciens is volt, aki 61 nap után távozott gyógyultan.

2021 április 7-én a kórház koronavírusos betegek ellátására átalakított osztályain összesen 62 beteget ápolnak, közülük 6 személy szorul intenzív terápiás ellátásra.

“Értékeim a gondozásban”

Néhány olyan tapasztalat, amely segített a kórházi ápolóknak legyőzni a tavalyi nehézségeket: egy 87 éves nő hite, egy beteg szava Virágvasárnap, a zene és a kórusban való éneklés felemelő érzése.

A csíkszeredai megyei sürgősségi kórház az egészségügyi világnap alkalmából április 7-én kreatív projektet szervezett a kórház személyzetének “Értékeim a gondozásban: a horgonyok, amelyek segítettek a járványban” címmel. A beérkezett alkotások azt bizonyítja, hogy az elmúlt hónapok nagyon nehezek voltak az alkalmazottak számára, de a legtöbben találtak fogódzókat a következő lépések megtételéhez.

A beérkezett alkotások itt olvashatók: https://spitalmciuc.ro/469, és a következő időszakban megjelennek a kórház Facebook-oldalán.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.