Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Nyílt nap a “Dâmbul Cetăţii-Várdomb” régészeti lelőhelyen, Hargita megyében

 

A Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeuma meghívja Önt 2021. augusztus 12-én, csütörtökön, 12:00 és 19:00 óra között a Hargita megyei “Dâmbul Cetăţii-Várdomb” régészeti lelőhely (kb. 10 km-re Csíkszeredától) Nyílt napjára, ahol minden érdeklődő nyomon követheti a régészek munkáját, és információkat kaphat a folyamatban lévő kutatásokról.

1999 óta a szakembergárda ezen a településen folytatja a kutatást, fontos eredményekkel mind a terület őstörténete, mind a délkelet-európai tér őstörténete szempontjából.

Az elmúlt évek régészeti kutatásaival több rézkorból (Erősd/Ariușd-Cucuteni kultúra, Kr.e. 5.-4. Évezred) és a bronzkorból (Csíkcsomortán/Ciomortan-Costișa és Wietenberg kultúrák, Kr.e. 2. évezred) származó település nyomaira derült fény.

A kutatócsoport tagjai: Dr. Valerii Kavruk (tudományos vezetőként), Dr. Dan Buzea, Dr. Dan Stefan, Dr. Maria-Magdalena Stefan és Dr. Puskás József, az őstörténet szakterületén jártas külső munkatársakkal együtt: prof. Univ. Dr. Gheorghe Lazarovici, dr. Roxana Munteanu és Björn Briewig, mint a kutatócsoport tagjai.

“Meghívunk minden érdeklődőt, hogy látogassa meg a régészeti lelőhelyet, így lehetőségük nyílik egy nap erejéig betekinteni a régészek terepéletébe, és megnézni az idei kampány legérdekesebb felfedezéseit”-mondta Cristina Ioana Felea-Baubec, a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum muzeológusa.

További részletek és képek a www.mncr.ro oldalon találhatók.

fotó forrás: Keleti -Kárpátok Nemzeti Múzeuma
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük