Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Tolerancia és Másság napot tartottak Csíkszeredában

Hétfőn, a „Gi Rromano ” Kulturális Egyesület, tolerancia és másság napot szervezett a Hargita megyei, megyeszékhelyen. Még 1995-ben az ENSZ egyik szervezete, az UNESCO a Tolerancia és a Sokszínűség napjává nyilvánította november 16-át . A cél az volt, az embereket  tudatosítsa , hogy milyen veszélyekkel jár az intolerancia.

A Gi Rromano már, 2009 óta elkezdte munkáját, azzal a céllal, hogy támogassa a roma közösségeket. Hogyan oldják meg a szociális, oktatási, és kulturális problémáikat, betartva a kulturális értékeiket egy modern, európai, társadalomban. Figyelembe véve az etnikai sokszínességet és a multikulturalizmust.

Több mint 90 román, magyar és roma diák lépett fel a Csíkszeredai, Szakszervezetek Művelődési Házának, színpadán. Réstvevő iskolák: Bélbori- Általános Iskola, Galócási – „Dumitru Gafton” Általános Iskola,Tamási Áron” Elméleti Liceum, Székelyudvarhely, Szentegyházi -„Tamási Áron” Általános Iskola, Tölgyesi – Általános Iskola, Maroshévízi- „Miron Cristea” Általános Iskola, Gyergyószentmiklósról a „Vaskertes” Általános Iskola és „Sf. Nicolae” Általános Iskola és a Tanulok Klubja, Vaslábi- Általános Iskola, BalánbányaiGeo Bogza”Általános Iskola, „Martonfi Janos”Általános Iskola Szentegyházáról,Márefalvi ,,Nyiro Jozsef”Általános Iskola, Tanulók Háza Csíkszereda, „Augusztinovici Pal” Általános Iskola-Kissolymos, ,,Pécsi Simon”Általános Iskola

A fellépő gyerekek, településeikről magukkal hozták a tolerancia eszméjét. Táncoltak és énekeltek mindhárom nyelven, és gyerekként bebizonyították, hogy érdemes és lehetséges az etnikumközti együttélés. A gyerekek azok, akik változtatni tudnak a negatív mentalitáson.

Az Egyesület székhelyére és Hargita Megyei Tanfelügyelőségére, több mint 450 rajz érkezett, Hargita megye minden sarkából. Ebből is látszott, hogy megértettek az üzenetét a sokszínűségnek és a multikulturalizmusnak. Nehéz volt kiválasztani a legjobbakat:

I Hely:
LŐRINC GABRIELLA – „Martonfi Janos” Ált. Isk.-Szentegyháza
DUNĂRAS BOGDAN COSTANTIN – ,,O.C.Tăslănanu” Ált. Isk- Maroshévíz

  1. Hely:

KÖLLŐ ESZTER- ,,Kos Karoly” Ált. Isk.-Gyergyószentmiklós
PASCU ANDREA IOANA- ,,Dumitru Gafton” Ált. Isk.-Galócás
PETER NOEMI- ,,Martonfi Janos” Ált. Isk-Szentegyháza

III Hely:

BUCUR ALEXANDRA- ,,Teodor Chindea” Ált. Isk.-Vasláb
GYÖRGYDEAK ZSOFIA – ,,Pallo Imre” Művészeti Liceum – Székelyudvarhely

Dicseret kaptak:

Török Gergö-Tanulók Háza – Csikszereda
Goia Adela- Gyergyóhollói Technológia Liceum

A Zsűri különleges díja:

Vargyas Anita- Gyergyószentmiklós,,VASKERTES”Ált. Isk.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.