A farkas (Canis lupus) védettségi státusát „szigorúan védett”-ről „védett”-re minősítették vissza

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Szeptember 25-én az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a szürke farkas (Canis lupus) védettségi státuszát „szigorúan védettről” „védettre” változtatja, ahogyan azt a Régiók Európai Bizottsága javasolta, amelynek Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is tagja.

A farkas így az élőhelyvédelmi irányelv (92/43/EGK) IV. mellékletéből az V. mellékletbe került át. A tagállamok nagykövetei zöld utat adtak az áthelyezésnek, az Európa Tanács pedig szeptember 27-én, pénteken hozza meg a döntést.

Az élőhelyvédelmi irányelv az EU egyik legfontosabb környezetvédelmi jogszabálya, amelynek célja a vadon élő fajok és természetes élőhelyek hosszú távú megőrzése. A IV. mellékletben szereplő fajok szigorúan védettek, míg az V. mellékletben szereplő fajok esetében a tagállamok rugalmasabban kezelhetik a populációkat, de továbbra is fenn kell tartaniuk a kedvező természetvédelmi helyzetet.

„A Régiók Európai Bizottsága döntő szerepet játszott ebben a döntésben, mivel „A vidéki területek hosszú távú jövőképe” című, 2022-es véleményében változtatásra szólított fel.  Ez a változás nagyobb rugalmasságot biztosít a tagállamoknak a farkaspopuláció kezelésében, miközben biztosítja a szükséges természetvédelmi előírások fenntartását. Ezt a fontos sikert követően arra kell összpontosítanunk, hogy a barnamedve esetében is hasonló eredményt érjünk el.  A barnamedvének az V. függelékbe való áthelyezéséhez a stabil és kedvező védelmi helyzet bizonyítása szükséges, amelyet az illetékes uniós szervek által jóváhagyott, tudományosan és jogilag megalapozott javaslat támaszt alá. Tekintettel arra, hogy a farkasok esetében a Régiók Európai Bizottságának ajánlásai döntő jelentőségűek voltak, fokoznunk kell erőfeszítéseinket ebben az irányban, bár ez nem lesz könnyű feladat. A farkas védett státuszának megváltoztatása fontos lépést jelent, amelyet remélem, hogy a barnamedve esetében is sikerül elérni, így biztosítva a megfelelő egyensúlyt” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Európai Bizottságának tagja.

2019 novemberében a Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyei tanácsok közös erőfeszítése révén petíciót nyújtottak be az Európai Parlamenthez, amelyben a számos anyagi kár és emberi áldozat miatt támogatást kértek a medvepopuláció és a lakosság közötti egyensúly megteremtésére irányuló megoldások megtalálásához.

„A Petíciós Bizottság, a PETI nyitva hagyta a petíciót, és 2023 májusában, egy romániai tényfeltáró látogatást követően a bizottság küldöttsége nem vette figyelembe Hargita megyét, amely a medvékkel kapcsolatos konfliktusok által leginkább érintett megye, noha erre kérték őket. A látogatás eredménye egy jelentés lett, amelyet a PETI 2023 novemberében fogadott el, de nem felelt meg az elvárásainknak. Ezért továbbra is támogatjuk a petíciót, és felszólítjuk a Petíciós Bizottságot, hogy tegyen lépéseket a barnamedve ügyében” – hangsúlyozta Borboly Csaba.

A petíció itt található https://www.europarl.europa.eu/petitions/ro/petition/content/1188%252F2019/html/Petition-No-1188%252F2019-by-Csaba-Borboly-%2528Romanian%2529%252C-bearing-4%25C2%25A0signatures%252C-on-the-management-of-the-brown-bears-in-Romania



Az elnöknek
a nagyragadozókkal való együttélés kezelésével kapcsolatos, a Régiók Európai
Bizottságában végzett munkájáról bővebben itt és itt olvashat.

  • Hargita Megye Tanácsa sajtóirodája által közölt információ

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy