Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

IJJ Harghita: 18 apeluri pentru îndepărtarea urșilor, înregistrate în ultimele patru zile

IJJ Harghita informează că, de sâmbătă și până marți, au fost primite 18 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența unor urși în localitățile Băile Tușnad, Miercurea Ciuc, Voșlăbeni, Șicasău și Izvoru Mureșului.

„Cele mai multe solicitări pentru îndepărtarea urșilor din apropierea zonelor locuite au fost înregistrate sâmbătă, 19 iunie, respectiv opt, marea lor majoritate din stațiunea Băile Tușnad. Cu toate acestea, primul apel a fost făcut la ora 04:58 din comuna Voșlăbeni, un bărbat reclamând faptul că în curtea casei sale se află un urs. Mergând pe principiul trimiterii în zonă a celei mai apropiate echipe de intervenție, la caz s-a deplasat o echipă formată din polițiști, dar ursul părăsise singur locul unde fusese semnalat.
A urmat un apel din satul Șicasău, de unde a fost alungat un urs din apropierea unei case de către o patrulă de ordine publică, formată din jandarm și polițist.
La ora 15:38 era semnalată prezența unui urs în cartierul Șumuleu din municipiul Miercurea Ciuc. La sosirea echipajului de jandarmerie, ursul părăsise locul unde fusese semnalat inițial, dar a fost găsit în apropiere și a fost îndepărtat înspre pădure.
Au urmat un număr de cinci apeluri făcute din Băile Tușnad, primul la ora 19:07 și ultimul la 22:46. În toate cazurile a fost semnalată prezența unor urși pe străzile din localitate, de fiecare dată echipajele de jandarmerie care au ajuns la scurt timp la fața locului îndepărtând urși din proximitatea zonelor locuite.
Ziua de 20 iunie a debutat devreme, respectiv la ora 00:19, apelul fiind făcut tot din Băile Tușnad de către o doamna care semnala faptul că o ursoaică cu pui se află în bucătăria unei pensiuni din stațiune. Un echipaj de jandarmerie a ajuns în scurt timp pe strada Oltului și a îndepărtat ursoaica și puii acesteia în pădure. La ora 03:55 a fost făcut un nou apel, care semnala același aspect și de această dată fiind scoasă în afară clădirii și alungată o ursoaică cu pui. Din cele relatate de către apelanți, al doilea fiind făcut de către un bărbat, urșii se aflau în căutare de hrană, provocând pagube materiale.
Ultimul apel de duminică a fost făcut de către un domn, care semnala prezența unui urs tot în Băile Tușnad, dar animalul sălbatic nu a mai fost găsit acolo de către echipajul de jandarmerie.
Ziua de luni, 21 iunie a debutat la ora 00:10, cu un apel din Băile Tușnad și s-a încheiat la ora ultimului apel făcut din Izvoru Mureșului, respectiv la 23:20.
Primele 5 apeluri au fost făcute din diferite zone ale stațiunii Băile Tușnad, fiind necesară intervenția efectivă a echipajelor de jandarmerie în 3 cazuri. Într-un singur caz, un urs a încercat să intre într-un local din stațiune, în celelalte situații urșii fiind pe străzi în căutare de hrană. De fiecare dată, urșii au fost alungați în pădure.
Ultimul apel de luni a fost făcut la ora 23:20, din Izvoru Mureșului, și semnala prezența unui urs în apropierea unei case, dar echipajul de poliție nu a găsit ursul acolo.
Cel de al 18-lea apel a fost făcut azi, 22 iunie la ora 00:11, din Băile Tușnad și a fost efectuat de către o femeie care solicita sprijin pentru a ajunge la locul de cazare, pe stradă fiind prezent un urs de mari dimensiuni. Patrula de jandarmerie a condus în siguranță grupul de turiști la locul de cazare și a alungat ursul în pădure.”, a transmis purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent și au fost anunțate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, alături de care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente.

IJJ Harghita reamintește oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Imaginile sunt de la ultima intervenție din Băile Tușnad.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *