Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

ÎN ATENŢIA ABSOLVENŢILOR PROMOŢIEI 2020

Foto cu caracter ilustrativ

Absolvenţii de liceu promoţia 2019-2020 se pot prezenta pentru înregistrare ca persoană în căutarea unui loc de muncă ca etapă prealabilă şi obligatorie pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj în intervalul 30 MAI – 28 IULIE 2020 (inclusiv) în zilele lucrătoare. Potrivit prevederilor legii, absolvenţii trebuie să se prezinte la agenţiile pentru ocupare în termen de 60 de zile de la absolvire. În cazul absolvenţilor de liceu indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 30 MAI, având în vedere Ordinul MEN nr. 3.191/2019 privind structura anului şcolar 2019-2020 publicat în Monitorul Oficial “pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 29 mai 2020”.

În situaţia în care unii tineri mai au corigente, şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, aceştia vor fi obligaţi să se prezinte în interval de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă. În acest sens adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ va specifica data promovării examenului de corigenţă.

În vederea înregistrării la agenţiile de ocupare, absolvenţii trebuie să prezinte :

– Act de identitate fotocopie şi original;
– Act de studii (adeverinţa de absolvire sau certificat de absolvire, după caz) şi de calificare în fotocopie şi original. În cazul adeverinţei trebuie să rezulte că data absolvirii anului terminal a fost 29 mai 2020;

În situaţia în care un absolvent de liceu nu promovează examenul de bacalaureat (indiferent dacă s-a prezentat sau nu la acesta) şi acesta are dreptul să se prezinte la agenţia de ocupare cea mai apropriată în intervalul 30 mai – 28 iulie 2020.

În situaţia în care un absolvent promovează examenul de bacalaureat, acesta are în continuare obligaţia de a se prezenta în intervalul 30 mai – 28 iulie 2020, deoarece el este considerat absolvent din momentul în care a finalizat anul terminal şi are situaţia închisă la toate materiile.

Indemnizaţia de şomaj se va acorda de la data de 29 iulie 2020 în situaţia în care cererea va fi inregistrată în termen de 10 zile de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire (29 iulie 2020 – 07 august 2020) sau de la data înregistrării cererii de acordare a indemnizaţiei de şomaj dacă cererea este înregistrată după expirarea celor 10 zile.

Dacă absolvenţii aflaţi în una din situaţiile de mai sus nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (30 mai – 28 iulie 2020), ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă/someri neindemnizati dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

Precizări și alte detalii utile găsiți aici A.J.O.F.M. Harghita  –  ÎN ATENŢIA ABSOLVENŢILOR PROMOŢIEI 2020
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *