Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

În Harghita, directorii de școli trebuie aprobați politic prin lege

politicaÎn multă liniște, în legea educației s-a introdus un articol care discriminează românii. Conform art. 97, numirea directorului se face cu consultarea organizației care reprezintă minoritatea respectivă în Parlament. Adică, în cazul județului Harghita, numirile de directori în învățământ se vor face cu acordul UDMR.

Art. 97
(1) Directorul exercită conducerea executivă a unității de învățământ. În cazul unităților de învățământ cu predare integrală în limbile minorităților naționale, directorul are obligația cunoașterii limbii respective. În cazul unităților de învățământ cu secții de predare în limbile minorităților naționale, unul dintre directori are obligația cunoașterii limbii respective. În aceste cazuri, numirea directorului se face cu consultarea organizației care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României sau, dacă minoritatea nu are reprezentare parlamentara, cu consultarea Grupului parlamentar al minorităților naționale.

Am cerut lămuriri la Inspectoratul Școlar din Harghita de unde ni s-a spus: ”Noi am cerut o lămurire de la Minister și am și primit o opinie a domnului secretar de stat Király András și la ultima frază din document spune: -Considerăm că în județul dumneavoastră pentru școlile cu predare în limba maghiară acest document poate fi elaborat de organizația teritorială.- Nu zice clar de UDMR, dar zice de organizația reprezentată în Parlament.

Deci directorii de la școlile din Harghita pot participa la concurs doar cu ”binecuvântarea” scrisă a UDMR. Nu vorbim de un rol consultativ al UDMR, ci de unul decizional. Cine nu e agreat de UDMR nu poate participa la concursul de ocupare a posturilor de conducere din învățământul în limba maghiară din Harghita, Harghita fiind pentru cei care au dubii un județ din România.

Nici nu prea mai știm ce ar mai fi de comentat la o asemenea minunăție. Dincolo de faptul că în sistemul românesc de învățământ poți ocupa unele posturi doar cu recomandare scrisă de la UDMR, mă întreb oare de ce nu pot participa la aceste concursuri și cadrele didactice sau managerii care sunt de etnie maghiară, dar nu au nicio treabă sau poate chiar au o antipatie față de UDMR. Chiar și empatizând cu ideea de excludere a românilor din sistemul de conducere al unor unități de învățământ din Harghita tot nu pot înțelege de ce nu au acces la aceste concursuri de ocuparea a posturilor de directori toți maghiarii. Discriminare, discriminare, dar să îți discriminezi oamenii din propria etnie e de acum prostie.
Am ajuns ziua în care, la Harghita maghiarii să fie discriminați de maghiari în funcție de simpatia lor politică…

Iosub Robert
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.