Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Începe iarna astronomică (solstițiul de iarnă) – 21 decembrie, cea mai scurtă zi din an

Iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă. El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.

Solstițiul de iarnă 2022 are loc miercuri, 21 decembrie, la ora 23:47, potrivit Observatorului astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti. 

La data solstiţiului de iarnă, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti). Începând de la această dată, până la 21 iunie 2023, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.

Solstiţiu înseamnă „soare nemişcat” şi marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică, cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte a anului în emisfera nordică. Acest eveniment astronomic este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

Obiceiurile românești din preajma solstițiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat și incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Țurca sau Borița care, după ce însoțește unele cete de colindători, este omorât simbolic, și cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual de Ignat (20 decembrie),

Pentru păgâni, aceasta era noaptea în care Marea Zeiță dădea naștere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor, și pe Mithras, zeul luminii.

Următoarele date ale solstițiului de iarnă: 

2023 22 decembrie 05:27
2024 21 decembrie 11:21
2025 21 decembrie 17:03
2026 21 decembrie 23:50
2027 22 decembrie 04:42
2028 21 decembrie 10:20Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.