Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Incredibil! Camera Deputaților vrea medici care să vorbească limba maghiară în localitățile unde sunt mai mult de 5000 de maghiari!!!

exodÎntr-o țară unde avem o lipsa severă de personal medical, politicienii noștri au aprobat încă o măsura care să mai fugărească o parte din personalul medical.
Inițiativa propusă de UDMR și votată în Parlament vizează folosirea limbii materne în instituțiile de sănătate și cele care oferă servicii sociale. Acest lucru înseamnă că, în municipalitățile în care proporția maghiarilor ajunge la douăzeci de procente sau la 5.000 de locuitori, instituțiile medicale și cele care furnizează servicii sociale vor fi obligate să angajeze și personal care să cunoască limba maghiară.

Adică în foarte multe orașe, dacă nu cumva și în București unde ar putea fi mai mult de 5000 de maghiari, trebuie angajat personal care să știe limba maghiară sau, în caz contrar, medicii români actuali vor trebui să învețe limba maghiară.

O asemenea aberație legislativă nu putea să se întâmple nicăieri pe această lume decât în Parlamentul României. Nu ne referim aici la deservirea populației maghiare în limba ei maternă, ci la faptul că atunci când ai o lipsă majoră de personal în sistemul medical să vii cu reguli care să restricționeze și mai mult angajările nu poate fi decât o mare greșeală.

Proiectul de act normativ va intra în vigoare după ce va fi promulgat de președintele țării. Suntem curioși dacă președintele va promulga așa ceva.

Să ne imaginam ce se întâmplă într-o localitate cu mai mult de 5000 de romi. Și ei au aceleași drepturi, iar conform acestei legi, spitalele au OBLIGAȚIA să angajeze cunoscători ai limbii minorităților. De unde vor lua spitalele cunoscători ai limbii romani, astfel încât să asigure permanența la secțiile din spitale, pe fiecare schimb, în așa fel încât să fie respectată legea? Pentru că, dacă nu vor avea de unde și sosește un pacient rom sau maghiar sau de alta etnie, într-o localitate cu peste 5000 de co-etnici, și omul acela pățește ceva pentru că nu s-a putut înțelege nimeni cu el în limba lui, cine va plăti daunele pe care, în mod îndreptățit, le poate cere spitalului? Cine va plăti? Parlamentarii care au votat automat fără să cântărească efectele legii? Nu, în mod sigur nu ei, ci tot noi cetățenii, fiecare din buzunarul nostru tot mai gol. Prin această lege se impun condiții discriminatorii la angajarea în spitale și celelalte unități prevăzute de obligativitatea din lege, limitându-se accesul la muncă al cetățenilor care au pregătirea de specialitate necesară, dar nu cunosc o limbă de circulație locală. Este o prevedere neconstituțională care va trebui să fie avută în vedere de Avocatul Poporului sau de cei interesați. Încă o dată se dovedește că parlamentarii nu sunt interesați de cetățeni, ci de a-și face campanie pe subiecte precum acesta, îmbibat puternic de naționalism, dar lipsit total de realism și care poate duce la blocarea activității în spitale.

Domnilor parlamentari, de la UDMR și de peste tot, încetați să mai agitați apele astea. Ar fi cazul să vă ocupați de lucrurile serioase din țara asta, să se guverneze țara asta, să faceți măcar 50 de km amărâți de autostradă, să faceți drumurile, locuri de muncă, să nu ne fie teamă să mergem în spitale că murim dacă suntem internați acolo din cauza infecțiilor. Astea sunt problemele care merită legi. Încă o dată ați dovedit că avem o clasă politică falimentară, care minte pe față electoratul și care mizează ca prin astfel de legi să creăm scandal și mai mâncăm și noi puțină pâine proaspătă. Că de fapt, asta se dorește, românii și maghiarii să fie puși din nou cap în cap prin astfel de aberații legislative, adoptate pe nedigerate. Sper ca rațiunea să triumfe și de această dată.

I.R.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.