Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

„Influencerul” de 84 de ani, János Drábik, invitat la Cluj să dezbine comunitatea româno-maghiară cu teoriile conspirației?

foto: Elekes Andor, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Publicația clujeană Transtelex anunță că regizorul de teatru Gábor Tompa l-a invitat la Cluj, la Teatrul Maghiar de Stat, la sfârșitul lunii aprilie, pe János Drábik, numit de unii drept maestru al teoriilor conspirației. În vârstă de 84 de ani, János Drábik este un fel de „influencer” urmărit intens pentru cărțile scrise și discursurile pe tema presupusului grup care conduce lumea din umbră.

Acesta postulează influența masonilor, bancherilor și evreilor în evenimentele din trecut și prezent din lume. De asemenea, are foarte multe lucruri de spus despre Trianon, fiind președintele unei organizații cu același nume. Nu este străin nici de o aplecare recentă asupra influenței extremei drepte, fiind înscris în mișcarea Mi Hazánk – un partid considerat radical, populist și eurosceptic.

E drept că fiecare are dreptul la liberă exprimare, iar cei dispuși să plătească cei 10 lei pentru intrare să îl asculte pe János Drábik la Cluj, pe 29 aprilie, au tot dreptul să o facă. Însă e bine ca cei care reprezintă statul român să nu își acopere complet urechile, părând surzi, dacă vor auzi reinterpretări ciudate ale istoriei menite să dea apă la moară celor care cred că „Ungaria Mare” nu este altceva decât un subiect care dezbină liniștea și așa fragilă în comunitățile româno-maghiare, doar-doar să își întindă tentaculele abuziv spre Ardealul nostru.

Toate acestea se întâmplă în plin scandal UEFA care neagă fake-news-urile din Ungaria condusă de Orban că ar fi acceptat afișarea însemnelor cu Ungaria Mare la competițiile organizate de forul european. Același Orban care a ținut să inflameze spiritele în toate statele vecine Ungariei prin afișarea unui fular cu însemnele Ungariei Mari, motivând pueril că ”fotbalul nu e politică”.

Cu un conflict militar la graniță, tot pe teme de interpretare a istoriei, asemenea „influenceri” chemați pe teritoriu românesc să vorbească teorii sunt gaz pe foc și subiect de scandal interetnic într-o perioadă în care e nevoie de unitate și apel la rațiune.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.