Institutul Cultural Român a lansat cartea „100 de ani, o sută de personalităţi maghiare reprezentative din România”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Cartea „100 de ani, o sută de personalităţi maghiare reprezentative din România”, publicată de Editura Fundației pentru Școală (înfiinţată şi administrată de UDMR), a fost lansată marți-seară, la Institutul Cultural Român, în prezența președintelui UDMR, Hunor Kelemen, a scriitorului Béla Markó, a cercetătorului de la Academia Română, Cosmin Popa, și a editorului Zoltán– Csaba Novák.

Din partea Institutului Cultural Român, a fost prezent președintele interimar al ICR, Mirel Taloș, alături vicepreședintele ICR, Krizbai Béla Dan. Moderatorul serii a fost Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI România.

Invitații au subliniat că volumul prezintă 100 de personalități maghiare din Transilvania, care prin opera și contribuția lor au demonstrat că ceea ce îi separă pe români de maghiari este mult mai puțin important decât ceea ce îi unește: tot ce au construit și consolidat maghiarii din Transilvania, în ultima sută de ani, a îmbogățit nu numai comunitatea maghiară, dar și întreaga Românie.

Lansarea de la ICR a subliniat faptul că zidul prejudecăților poate fi demolat, iar complexitatea temerilor poate fi depășită.

Cartea a fost editată şi în limba maghiară în cadrul programului „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, lansat anul trecut în contextul marcării Centenarului Marii Uniri. Structurat în nouă capitole, cartea prezintă o sută de personalităţi de etnie maghiară din domeniul literaturii, ştiinţelor, artelor plastice, vieţii publice, politice şi religioase, ştiinţelor medicale, culturii şi sportului.

Printre aceste nume faimoase se numără arhitectul Kós Károly, scriitorul Tamási Áron, artiştii plastici Balázs Imre şi Mattis-Teutsch János, scriitorul şi politicianul Domokos Géza, juristul Mikó Imre, episcopul romano-catolic Márton Áron, atleta Balázs Jolán (Iolanda Balaș) sau violonistul Ruha István.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy