Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Intervenție dificilă pentru scafandrii echipei Salvamont Mureș la lacul Rugănești

Răspunzând solicitării Inspectoratului pentru Situații de Urgență a județului Harghita și a Servicului Salvamont Harghita, în data de 07 martie 2017 o echipă de scafandrii speologi a Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș a efectuat o intervenție la lacul Rugănești, de lângă Cristuru Secuiesc, județul Harghita.

Intervenția a fost necesară pentru a desfundat canalul de scurgere de la barajul lacului.

În urma acumulării nămolului în canalul de scurgere, aceasta s-a înfundat, și s-a produs pericolul de suprasolicitare a barajului, respectiv de supraumplere a lacului.

În zona barajului lacul fiind acoperit de gheață, posibilitatea de intervenția a fost dificilă. Pe baza protocolului de colaborare Salvamont — ISU, un echipaj format de doi scafandrii speologi a SPJ Salvamont Salvaspeo Mureș s-a deplasat la fața locului, și au efectuat scufundări sub gheața lacului, reușind deblocarea canalului de scurgere.

Intervenția a fost de mare importanță, pentru că în cazul supraumplerii lacului s-ar fi putut produce pagube materiale importante.

Hints M. Zoltan

inspector de specialitate
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.