Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Intervențiile din weekend ale pompierilor harghiteni

Pe parcursul acestui sfârșit de săptămână (12-14 mai a.c.), salvatorii harghiteni au fost prezenți la datorie pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență.

Pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea unui incendiu și au gestionat cu promptitudine 4 misiuni pentru protecția comunităților: 2 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii a două accidente rutiere, în localitățile Corbu și Lăzarea, 1 misiune de deblocare ușă apartament, în comuna Gălauțaș și 1 misiune asanare de muniție rămasă neexplodată.

            În după-amiaza zilei de vineri, 12 mai, pompierii din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Săncrăieni au acționat pentru stingerea unui incendiu produs, cel mai probabil, din cauza coșului de fum necurățat de funingine, la o gospodărie situată în localitatea Săncrăieni. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta la izolația coșului de fum și la streașina acoperisului, construită din lemn. Timp de aproximativ 45 de minute, pompierii militari și civili mobilizați la fața locului au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea incendiului, reușind să împiedice extinderea flăcărilor și salvând astfel, bunuri de o valoare semnificativă.

Ca urmare a producerii evenimentului, au ars izolația de polistiren pe o suprafață de circa 12 metri pătrați și streașina acoperisului pe cca. 1 mp.

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare. Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Duminică, în jurul prânzului, echipajul pirotehnic din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc a fost mobilizat în comuna Sânmartin, zona Cinod, în urma descoperirii mai multor elemente de muniție, de către un detectorist autorizat. S-au identificat, ridicat, transportat și depozitat, în condiții de siguranță, în vederea distrugerii ulterioare o bombă aruncător  cal. 50 mm, 1 proiectile perforant cal. 37 mm și1 proiectil exploziv cal. 76 mm

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare. În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente. Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii. Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

De asemenea, în perioada de referință, 18 misiuni au fost gestionate de echipajele SMURD, 18 persoane aflate în dificultate fiind asistate medical.

Totodată, sâmbătă, 13.05.2023, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în comuna Dealu, sat Tămașu.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE  ȘI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.