Interviu cu domnul Tanczos Barna, senator UDMR, pe tema cooperativelor agricole

1

Articol disponibil în: Magyar Română

Imediat după revoluție, toți oamenii din România din mediul rural și-au vrut pământurile înapoi, desființându-se astfel în mare grabă toate CAP-urile. Acum, după 25 de ani, s-a ajuns la concluzia că e aproape imposibil de făcut eficient agricultura individuală și sistemul de cooperativă agricolă ar trebui reimplementat, neexistând absolut nicio altă variantă rentabilă pentru cei care au suprafețe mici de pământ. Pe acest subiect, domnul Senator Tanczos Barna ne-a declarat:

Sunt convins de faptul că modul în care, nu retrocedarea în sine, ci modul în care s-au făcut retrocedările și fondurile funciare românilor, a aruncabarnat cu 50 de ani înapoi agricultura românească. Tot ce s-a construit, într-adevăr într-o perioadă odioasă, și prin CAP-uri și prin forță până în 1990, practic, în 2-3 ani de zile s-a distrus. Agricultura nu a mai avut mecanizarea de care avea nevoie, nu a mai avut performanța și eficiența de care ar fi trebuit să beneficieze ca să intre în concurență reală cu celelalte piețe, occidentale sau orientale. Cred sincer că astăzi, singura soluție a fermierilor este cooperativa, pentru că eficiența la nivelul fermei de familie care deține câteva hectare sau câteva animale, nu se poate compara cu eficiența fermelor profesioniste, chiar dacă ele nu sunt de ordinul sutelor de hectare. Cooperativa trebuie să însemne imputuri, adică semințe, îngrășământ, utilaje, animale de rasă, mult mai performante, mult mai bune și mai ieftine, și în același timp, cooperativa trebuie să însemne piețe de desfacere, profesioniști care să se ocupe de desfacere astfel încât fermierul să se poată concentra pe producție. În momentul de față, fermierul care se ocupa și de achiziționarea tuturor imputurilor se ocupă și de training, formare, încercând să se ridice la nivelul de cunoaștere și știința de care are nevoie. Fermierul care trebuie să se ocupe și de producție, trebuie să se ocupe și de desfacere, să se ocupe și de depunerea documentelor pentru formele de sprijin ca proprietar sau alte forme de investiții prin fondurile europene. Nu face față. Dacă nu există o concentrare a resurselor și nu există o organizare la nivelul unei cooperative, sau în anumite situații la nivel de asociație, nu putem fi competitivi pe o piață în care competiția este cruntă, este nemiloasă, și ne scoate din piață dacă nu suntem pregătiți, a declarat domnul Tanczos Barna într-un interviu acordat pentru ziarharghita.ro .

I.R.

1 Comentariu
  1. Radu Mircea spune

    Penalul acesta vine sa ne vorbeasca? De ce nu publicati ca este cercetat de DNA si el? Am citit asta in ziarele maghiare din Harghita. Sau dumneavoastra nu stiti de asta?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy