Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Intonarea imnurilor REGIONALE ar putea fi INTERZISĂ total la competițiile sportive!

Un grup de 58 de parlamentari PSD, PNL şi UNPR au depus, marţi, un proiect de lege ca imnul naţional să fie intonat la toate competiţiile sportive din ţară, în deschiderea tuturor programelor TV, la începutul cursurilor în tot ciclul preuniversitar, precum şi interzicerea intonării, în orice condiţii, a unor imnuri regionale, cum ar fi cel al Ţinutului Secuiesc, arată news.ro.

Proiectul a fost iniţiat ca un răspuns la circulara 377/2016 a ministrului Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, emisă în urma scandalului intonării imnului la meciul de baschet Sepsi – U Cluj, din localitatea Sfântu Gheorghe, când jucătoarele au fost huiduite în timpul intonării imnului naţional, iar, ulterior, a fost intonat imnul Ţinutului Secuiesc.

Anunţul depunerii acestui proiect a fost făcut marţi, de către deputaţii din Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, chiar în prezenţa ministrului Elisabeta Lipă, care a fost solicitată să susţină proiectul, deşi iniţiatorii nu au anunţat şi conţinutul acestuia. Printre iniţiatori se numără şi membrii Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor.

Potrivit iniţiativei, semnate de 58 de parlamentari PSD, UNPR, PNL, ai minorităţilor şi a unuia neafiliat, vor fi aduse schimbări majore Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, care depăşesc sfera competiţiilor sportive.

Astfel, iniţiatorii vor, în primul rând, ca drapelul să fie arborat „cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive locale, naţionale sau internaţionale desfăşurate pe teritoriul naţional, indiferent de locaţia de desfăşurare a acestora”, modificând astfel prevederile actuale, care cer arborarea doar în cazul competiţiilor sportive de pe stadioane.

În plus, drapelul va fi arborat alături de alte drapeluri străine doar dacă este vorba despre un stat recunoscut oficial de România. Proiectul prevede şi o interdicţie expresă cu privire la arborarea drapelelor regionale, categorie în care intră şi steagul Ţinutului Secuiesc, însă doar când s-ar afla alături de cel naţional.

„Este interzisă arborarea alături de drapelul României a drapelelor care nu reprezintă un stat recunoscut de România sau a drapelelor unor regiuni de pe teritoriul naţional sau din afara teritoriului naţional, regiuni care militează pentru segregare teritorială sau pentru încălcarea ordinii constituţionale”, se arată în proiect.

În privinţa imnului, iniţiatorii vor ca acesta să fie intonat în cadrul tuturor competiţiilor sportive naţionale şi locale, nu doar în timpul celor internaţionale la care participă România. Această modificare se adresează direct cazurilor precum cel de la Sfântu Gheorghe.

Iniţiatorii vor şi interzicerea intonării unor imnuri „aparţinând unor state terţe nerecunoscute de România sau aparţinând unor regiuni de pe teritoriul naţional sau din afara teritoriului naţional ori a oricăror entităţi care militează pentru segregare teritorială sau încălcarea ordinii constituţionale”, categorie la care intră şi imnul Ţinutului Secuiesc.

O altă prevedere se referă la intonarea imnului la începutul emisiei tuturor posturilor radio şi TV româneşti care emit pe teritoriul naţional, nu doar a posturilor publice.

„Acţiunile structurilor organizate care militează pentru segregare teritorială, prin care incită la nerespectarea ordinii constituţionale, impun modificarea şi completarea legii pentru a sancţiona aceste provocări. (…) Considerăm că trebuie luate măsuri minime care să asigure cultivarea sentimentului naţional şi de apartenenţă la valorile constituţionale ale statului român”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte această iniţiativă.

Sursa: voceatransilvaniei.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.