IPJ Botoşani, despre procesul lui Borboly Csaba: Există stocuri de carburant necesare desfăşurării atribuţiilor în condiţii optime

0

Articol disponibil în: Română

Reprezentanţii IPJ Botoşani susţin că au stocuri de carburant necesare desfăşurării în condiţii optime a atribuţiilor de serviciu, iar mandatul de aducere a unui inculpat judecat la Tribunalul Harghita, în procesul lui Borboly Csaba, nu a putut fi pus în executare întrucât bărbatul nu era acasă.

Într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Poliţia Judeţeană Botoşani, în urma informaţiilor potrivit cărora un inculpat în procesul lui Borboly Csaba de la Tribunalul Harghita nu a putut fi dus la instanţă cu mandat întrucât poliţiştii nu au combustibil pentru deplasare, se arată că la nivelul instituţiei există stocuri de carburant necesare desfăşurării în condiţii optime a atribuţiilor de serviciu.

„În urma verificărilor dispuse la nivelul IPJ Botoşani a reieşit că mandatul de aducere nu a putut fi pus în executare deoarece persoana în cauză nu se afla la domiciliu, sens în care a fost încheiat un proces-verbal, ce a fost transmis instanţei de judecată, act care constituie probă în dosar. Precizăm faptul că organele de poliţie şi-au dus la îndeplinire întotdeauna obligaţiile legale privind executarea mandatelor de aducere, nefiind niciun impediment de natură umană sau materială în desfăşurarea acestor activităţi”, se arată în comunicat.

La Tribunalul Harghita a fost programat, marţi, un termen în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este acuzat de fapte de corupţie, alături de alte 12 persoane.

Unul dintre inculpaţi este Daniel Cristian Mandache, fost angajat la Societatea de Construcţii Căi Ferate (SCCF) Iaşi – Laborator Central, în perioada 2007 – decembrie 2012, în prezent fără ocupaţie. El locuieşte în comuna Vlăsineşti, judeţul Botoşani, şi a cerut instanţei, în urmă cu mai mult timp, să fie judecat în lipsă, invocând „motive sociale”, mai exact faptul că nu are bani de deplasare.

Astfel, el trebuia să fie adus, marţi, în faţa instanţei de judecată, cu mandat de aducere, însă nu a ajuns la Tribunalul Harghita.

Atât avocaţii inculpaţilor, cât şi procurorul au susţinut că poliţistul care trebuia să pună în executare mandatul de aducere trebuie sancţionat, dar judecătorul de caz a decis să verifice, mai întâi, veridicitatea afirmaţiilor din procesul-verbal trimis instanţei de postul de Poliţie Vlăsineşti.

„Postul de Poliţie Vlăsineşti a trimis un proces-verbal în care se arată că nu s-a putut pune în executare mandatul de aducere în lipsa fondurilor pentru asigurarea combustibilului şi că Poliţia face chetă ca să îşi desfăşoare activitatea, din propriile venituri. Vom trimite o adresă la IPJ Botoşani, să vedem dacă motivul este cel invocat. Şi inculpatul putea să depună toate diligenţele şi să se prezinte în faţa instanţei”, a spus judecătorul.

Avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Borboly Csaba, a afirmat că situaţia este „foarte ciudată” şi că, din punct de vedere legal, „dacă se va confirma că a existat combustibil” pentru transportul inculpatului, „poliţistul care nu a executat mandatul va fi, probabil, amendat”.

„Este o situaţie foarte ciudată într-un stat de drept, în care instanţa dispune un lucru şi Poliţia nu are combustibil pentru aşa ceva. Persoana, dacă nu este prezentă, asta e o pierdere procesuală, motiv pentru care instanţa, la termenul următor, va lua act de prezenţa sau nu a acestui inculpat: celebrul Mandache, care generează a şasea sau a şaptea amânare”, a precizat Sergiu Bogdan.

În aceeaşi şedinţă de judecată, avocatul unei firme introduse în cauză la un termen anterior a solicitat clarificări de la Parchet în legătură cu fapta pentru care trebuie să răspundă, cerând, la rândul său, amânarea procesului.

„Instanţa a dispus, la un termen anterior, introducerea în cauză, ca parte responsabilă civilmente, a unei societăţi, dar fără să precizeze Parchetul pentru ce faptă trebuie să răspundă, care este prejudiciul pe care trebuie să-l achite. Ca să poţi să-ţi faci apărarea, firesc, trebuie să ştii despre ce se discută. Este un rechizitoriu complex, cu foarte multe fapte, unele atrag răspunderea, altele nu. Sunt mai multe societăţi şi instanţa, pe bună dreptate, a încuviinţat cererea acelei societăţi pentru a se clarifica aceste aspecte”, a explicat avocatul Sergiu Bogdan.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 27 octombrie.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată, în 2013, de către procurorii DNA Târgu Mureş pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Palffy Domokos, consilier judeţean în Harghita, administrator de fapt al SC Stravia Group SRL, Sofalvi Laszlo, vicepreşedinte al CJ Harghita în perioada 2008- iulie 2012, Csiszer Botond Benedek, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ Harghita la data săvârşirii faptelor, Kelemen Csongor, şef serviciu al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ Harghita la data săvârşirii faptelor, Gabor Laszlo, director executiv în cadrul Direcţiei Economice din CJ Harghita, şi Biro Ema, consilier la Direcţia Generală Economică din cadrul CJ Harghita.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Sajo Tibor, administrator de drept al SC Stravia Group SRL, Imre Madarasz Julia, asociat şi administrator la SC Bridge Road Construct SRL Borzont, şi Imre Madarasz Attila, director în cadrul SC Bridge Road Construct SRL, Kosa Petru, primar al comunei Mihăileni, judeţul Harghita, Hargitay Ladislau Gavril, funcţionar în cadrul CJ Harghita – Direcţia Drumuri Judeţene în perioada 1997 – ianuarie 2010, în prezent inginer constructor în cadrul SC Stravia Group SRL Goagiu, şi Daniel Cristian Mandache, angajat la SCCF Iaşi – Laborator Central, în perioada 2007 – decembrie 2012.

Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 1.888.914,20 de lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean.

Anchetatorii mai arătau că, în perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus în mod „nelegal şi nejustificat” decontarea sumei de 672.051,59 de lei în favoarea SC Stravia Group SRL şi a sumei de 496.632,84 de lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie care nu existau în fapt.

Dosarul a intrat iniţial pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş, primul termen fiind în 21 octombrie 2013, iar în martie 2014 a fost strămutat la Tribunalul Harghita.

Sursa www.mediafax.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy