IPJ Harghita: În atenția proprietarilor sau deținătorilor temporari de câini

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Conform Normelor metodologice din data de 07 ianuarie 2014 pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, proprietarii de câini au următoarele obligații:

Să identifice și să înregistreze animalele în Registrul pentru Evidența Câinilor cu Stăpân în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora.
În vederea înregistrării câinilor, proprietarii au obligația de a solicita identificatorului și operatorului R.E.C.S. identificarea electronică cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea acțiunilor sanitar-veternare obligatorii conform prevederilor legale, înregistrarea în R.E.C.S., eliberarea carnetului de sănătate și a pașaportului, după caz.

Pentru îndeplinirea acestor cerințe, proprietarii câinilor au obligația să prezinte medicilor veterinari documentele și informațiile de identificare necesare.

În cazul deplasării câinilor în spațiile publice pe teritoriul României, proprietarii acestora au obligația de a deține asupra lor carnetul de sănătate al animalelor, care atestă efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, precum și identificarea și înregistrarea în R.E.C.S.
În cazul deplasărilor în străinătate, suplimentar față de elementele descrise la alin. (3), proprietarii sunt obligați să dețină asupra lor și pașaportul animalului.
Proprietarii de câini au obligația de a notifica medicului veterinar de liberă practică utilizator al R.E.C.S, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, moartea.
În cazul morții animalului, proprietarii au obligația de a solicita medicilor veternari de liberă practică, organizați în condițiile legii, utilizatori ai R.E.C.S., scoaterea din evidenșă și consemnarea morții în carnetul de sănătate.
În cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul, cât și noul deținător al câinelui au obligația să solicite utilizatorilor R.E.C.S. ce au obținut licența de utilizator al R.E.C.S., să înregistreze în acest registru schimbarea datelor proprietarului și noua adresă.
Proprietarii câinilor au obligația să achite contravaloarea costurilor legate de identificarea și înrgistrarea în R.E.C.S., a serviciilor prestate de către unitățile medicale veterinare de asistență sau de clinicile universitare.
La găsirea unui câine pierdut, persoanele care l-au găsit au obligația de a anunța, după caz, cea mai apropiată secție de poliție sau serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân înființat la nivelul unității administrativ-teritoriale pe a cărei rază teritorială a fost găsit câinele, în vederea depistării și anunțării proprietarului.

Polițiștii atrag atenția că neîndeplinirea obligației de identificare a câinilor prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de A.N.S.V.S.A., constituie contravenție  conform  art.14 alin.1 lit.b) din O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân și se pedepsește cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy