Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Harghita asigură buna desfășurare a evenimentului Tusványos

  • Cea de-a 31-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabăra Studenţească de la Bálványos începe astăzi, la Băile Tușnad

Ediția cu numărul XXXI a Tusványos demarează astăzi, 19 iulie, în Băile Tușnad. Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita a dispus măsurile necesare astfel încât ediția de anul acesta a Tusványos să se desfășoare în depline condiții de siguranță.

În vederea menținerii climatului de normalitate pentru participanți, în perioada 19-24 iulie, avem angrenate forțe și mijloace pregătite să furnizeze răspunsul eficient în cazul producerii incendiilor, evacuarea în situații de urgență a persoanelor aflate în dificultate și, la nevoie, descarcerare.

Pompierii militari harghiteni vor asigura zilnic necesitățile operative în perimetrul alocat evenimentului de la Băile Tușnad, unde va fi dislocată o autospecială de stins incendii, încadrată de un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc.

Nu în ultimul rând, inspectorii de prevenire desfășoară în această perioadă verificări pe linia apărării împotriva incendiilor la operatorii economici aflați în proximitatea zonei de desfășurare a evenimentului, dar și la cei existenți în incintă. Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru înlăturarea pe loc a potențialelor situații de pericol pentru cei prezenți.

Această ediție anunță un număr mare de participanți și dorim, pe această cale, să le transmitem și câteva recomandări. Îi îndemnăm pe toți cei care vor veni la Tusványos să asculte îndeaproape sfaturile primite de la organizatori și autorități.

Totodată, pompierii militari harghiteni vă recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire a situațiilor de urgență ce pot surveni, astfel:

Nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu;

Nu aruncați la întâmplare țigările. Este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate;

NU lăsați copiii nesupravegheați;

Nu blocați căile de acces pentru a permite intervenția autospecialelor sau accesul la hidranții exteriori;

– În caz de furtună, întrerupeţi orice activităţi în aer liber, intraţi într-o construcţie ori într-un autoturism. Dacă nu aveţi această posibilitate, în caz de trăsnete, aşezaţi-vă ghemuit la pământ, puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi. Evitaţi activităţile în preajma râurilor şi pâraielor, nu vă adăpostiţi sub poduri sau copaci, în cazul în care sunteţi surprinşi de averse puternice;

– În situaţia temperaturilor foarte ridicate, limitaţi consumul de băuturi alcoolice, purtaţi haine uşoare, răcoroase, colorate deschis care acoperă cat mai mult pielea, beţi multe lichide şi protejaţi-vă faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi;

– Nu aruncaţi resturile menajere decât în locuri amenajate. În situaţia unui incendiu, acestea pot concura la dezvoltarea rapidă a arderii.

De asemenea, cel mai frecvent risc al perioadelor cu temperaturi ridicate este pericolul de înec.

Pentru a evita acest risc, vă recomandăm:

  • nu intrați în apă pe timp de noapte sau dacă ați consumat alcool;
  • nu intrați în apa rece după expunerea îndelungată la soare;
  • nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • scăldați-vă doar în locurile special amenajate în acest sens;
  • nu lăsați copiii nesupravegheaţi în apă sau în împrejurimi;
  • dacă nu știți să înotați foarte bine, nu vă aventurați în locuri periculoase, nesupravegheate;
  • nu vă scăldați în râuri, lacuri sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenții sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci.

În cazul în care observați o persoană care se află în pericol de înec, sunați la 112 și încercați să salvați victima, dar fără a vă pune viața în pericol.

Pentru a petrece aceste zile în siguranță, le recomandăm tuturor participanților să respecte măsurile dispuse de organizator și să anunțe orice situație de urgență pompierilor angrenați în misiune.

  •   COMPARTIMENTUL INFORMAȚII ŞI RELAŢII PUBLICE           Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.