ISU Harghita: Bilanțul misiunilor din minivacanța de 1 Decembrie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În minivacanța de 1 Decembrie (30.11-04.12.2022), pompierii militari harghiteni au gestionat 20 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea a constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 17 solicitări, tot atâtea persoane fiind asistate de către paramedicii salvatori.

Totodată, echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 3 incendii. Astfel, joi, 1 decembrie a.c., în jurul orei 13:00, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, care sesiza izbucnirea unui incendiu la o locuință situată pe strada Ret din municipiul Miercurea Ciuc, au fost mobilizate operativ la adresa indicată de apelant, patru echipaje de pompieri militari din cadrul subunității, din care trei de stingere și unul de prim ajutor calificat. Ajunși la locul intervenției, pompierii militari au procedat la localizarea și lichidarea focarelor, care se manifestau mocnit în peretele casei, unde ardea izolația cablurilor electrice, pe circa 50 mp, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la vecinătăți. Pagubele înregistrate în urma evenimentului au constat în instalația electrică, izolația din vată minerală; s-au degradat pereții interiori, mobilier, dușumele, precum și țigle din acoperiș. Din fericire, nu au existat persoane rănite. Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric.

Duminică, 4 decembrie a.c., echipajele Detașamentului de Pompieri Gheorgheni au fost alertate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o clădire situată în Piața Jakab Antal din municipiul Gheorgheni. Cauza probabilă a evenimentului, soldat cu arderea unei suprafețe de circa 20 de metri pătrați din tavanul construcției, a constituit-o coșul de fum neprotejat termic față de  materialele combustibile. Forțele de intervenție au lichidat incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea acestuia.

Seara trecută, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au fost alertați pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință situată pe strada Kuvar, în municipiu. Incendiul, care se manifesta în interiorul hornului, cu degajare de flacără și scântei, a fost stins rapid de forțele de intervenție, care au reușit astfel să limiteze propogarea acestuia la nivelul întregului acoperiș al casei. În urma producerii incendiului, provocat, cel mai probabil, de coșul de fum necurățat de funingine, s-au deteriorat circa 2 mp din tencuiala exterioară a hornului. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință! Nu întotdeauna intervenția rapidă a pompierilor conduce și la salvarea bunurilor sau a vieții, iar dovadă stau situațiile menționate anterior. Important este să nu ajungeți în aceste situații, iar sfatul nostru este să respectați câteva măsuri simple de prevenire a incendiilor.

Pentru a evita astfel de situații, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.

În continuare, pompierii salvatori harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență

  •  COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy