Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Harghita: Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore (17 ianuarie 2023)

În ultimele 24 de ore (17.01.2023), salvatorii harghiteni au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, acordarea de prim ajutor, deblocarea/salvarea unei persoane aflate în dificultate, totalizând 13 situații de urgență gestionate.

Astfel, în perioada de referință, echipajele SMURD au acționat pentru gestionarea a 10 cazuri, în care un copil și 9 persoane adulte au fost asistate medical.

De asemenea, echipajul de prim ajutor din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc a acționat la un accident rutier, produs ieri dimineață, pe strada Lunca Mare din municipiul Miercurea Ciuc. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă,  femeie, în vârstă de 63 ani, care acuza dureri la membrul superior drept și prezenta suspiciune  fractură membrul inferior drept. Salvatorii au evaluat și acordat asistență medicală victimei, iar ulterior a fost transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Seara trecută, două echipaje de pompieri militari, din care unul de paramedici, din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc au fost mobilizate să intervină pentru salvarea unei persoane aflate într-o situație de urgență, în propria locuință, situată la etajul 1 al unui bloc de pe strada Inimii din municipiu reședință de județ. Pompierii s-au deplasat cu operativitate la adresa menționată, unde, utilizând echipamentele și accesoriile din dotare, au deblocat ușa apartamentului, găsindu-l pe proprietar, în vârstă de 68 de ani, căzut în hol, în stare de conştienţă, dar în imposibilitatea de a se mişca, din cauza unor probleme de sănătate. Paramedicii SMURD i-au acordat primul ajutor calificat, acesta rămânând ulterior la domiciliu, în urma refuzului de a fi transportat la spital.

Noaptea trecută, în jurul orei 01.00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni au fost alertați pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism pe strada Rákóczi Ferenc din municipiul Gheorgheni. În momentul sosirii echipajului la fața locului, arderea se manifesta violent la întregul autovehicul. Incendiul a fost stins în aproximativ o oră, însă flăcările au afectat întreaga mașină. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Totodată, un echipaj al Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc a intervenit pentru stingerea unui incendiu, produs din cauza unui coș de fum necurățat de funingine, la podul unei locuințe de pe strada Sâmbătești din municipiul Odorheiu Secuiesc. Pompierii militari au stins rapid incendiul, împiedicând producerea de pagube materiale.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, reiterăm măsurile de apărare împotriva incendiilor provocate de coșuri și burlane de evacuare a fumului:

  • coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
  • coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
  • nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului, planşeului etc.;
  • în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;
  • în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
  • gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
  • se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei!

Nu uitați! Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.                          >

  •  COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.