Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Harghita: Bilanțul misiunilor din ultimele 48 de ore

În ultimele două zile, salvatorii harghiteni au gestionat 18 situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate. Astfel, 17 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, dintre care 2 victime în urma producerii unor accidente rutiere, în Izvoru Mureșului și Tulgheș.  

În afara acestor situații, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Gheorgheni și SVSU Ditrău, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în bucătăria unei locuințe din comuna Ditrău. Incendiul a fost stins în mai puțin de o oră, pompierii reușind să împiedice propagarea flăcărilor la celelalte camere ale locuinței. Evenimentul, generat, cel mai probabil, de utilizarea necorespunzătoare a unei butelii de aragaz, s-a soldat doar cu arderea unor bunuri din bucătărie (un covor, o pătură; s-a degradat butelia).

Preveniţi situaţiile de urgenţă generate de utilizarea necorespunzătoare a buteliilor/instalaţiilor de gaze lichefiate!

Utilizarea necorespunzătoare a buteliilor/instalaţiilor de gaze lichefiate poate provoca incendii sau deflagrații ce se pot solda cu mari pagube materiale şi uneori, din nefericire, cu rănirea unor persoane sau chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

    În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, vă reamintim principalele reguli și măsuri menite a vă proteja viața și bunurile:

 • Înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise;
 • La aprinderea focului la aragaz sau sobă alimentate cu gaze naturale, după deschiderea robinetului buteliei, utilizați principiul “gaz pe flacără” (întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz). Recomandăm utilizarea aprinzătorului electric;
 • În cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, procedați de urgență, la închiderea robinetului buteliei și al aparatului de utilizare, respectiv la deschiderea ușilor și ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma și nu se vor aduce/utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii;
 • Umpleți buteliile doar cu combustibilul pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens.

 

În cazul utilizării buteliilor de gaze lichefiate, se interzice:

 • Efectuarea verificării etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului cu flacără. Verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun;
 • Utilizarea furtunurilor de racord în stare defectă, cu porozităţi, îndoituri bruşte, fisurate sau lărgite la capete, fără regulatoare de presiune, fără coliere de strângere, ori fără garnituri de etanşare sau cu garnituri deteriorate;
 • Racordarea aparatelor şi mijloacelor de încălzire direct, fără reductor de presiune;
 • Amplasarea buteliilor în apropierea surselor de căldură, de radiaţii termice intense, ori sub acțiunea directă a razelor solare. Butelia nu se va depozita sau utiliza când temperatura depășește 40oC;
 • Utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate în subsolul clădirilor. Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este aproximativ de două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi situate la parter sau etaje.
 • Transportarea, manipularea sau folosirea buteliilor în altă poziţie decât cea verticală, răsturnarea, lovirea lor etc.;
 • Folosirea în stare defectă a buteliilor şi instalaţiilor aferente (furtun, reductor de presiune);
 • Trecerea furtunului prin spatele cuptorului mașinii de gătit;
 • Transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate;
 • Suprapunerea garniturii noi peste cea veche;
 • Încălzirea buteliilor cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din butelii, întrucât aceasta ar putea provoca explozia buteliilor.

În ultimele 48 de ore au fost transmise 9 mesaje de avertizare a populațieiprin sistemul RO-ALERT, dintre care 4 mesaje de avertizare privind prezența animalelor sălbatice (urși), în comuna Zetea (sat Sub Cetate) și Toplița; mesaje privind avertizări meteorologice periculoase imediate transmise de către IGSU pentru județele Alba, Brașov, Galați, Harghita, Mureș și Vrancea; 2 mesaje privind avertizările hidro-meteorologice periculoase imediate, ce au vizat județul nostru.

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.                                                                                            

 •  COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.