Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Harghita: Bilanțul primului weekend din luna lui Cuptor. Femeie găsită decedată în casă

Foto cu caracter ilustrativ

 

36 de intervenții în situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari harghiteni, în acest sfârșit de săptămână, la nivel județean. Dintre acestea, 30 au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD intervenind pentru acordarea primului ajutor calificat unui număr de 30 de persoane aflate în dificultate, în cazul unui accident rutier de motocicletă, produs pe DN 13B, 13 diverse afecţiuni medicale și 16 traumatisme. Totodată, echipajele de salvatori au acționat, în sprijinul comunităților, pentru evacuarea apei dintr-o pivniță inundată, pentru stingerea unui incendiu, la un acident rutier, fără victime, precum și în alte trei intervenții de deblocare persoane/animale.

Întrucât a fost semnalată prezența urșilor în proximitatea comunităților, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita a transmis 3 mesaje de avertizare a populației din Leliceni și Băile Tușnad, prin intermediul sistemului RO-ALERT. (pentru mai multe informații despre sistemul R0-ALERT: https://ro-alert.ro/).

Vineri, 3 iulie a.c., prin dispeceratul integrat ISU-SAJ Harghita, a fost solicitată intervenţia în cazul unei fetițe blocate într-un apartament, situat la etajul 3, pe strada Müller László, din municipiul Miercurea Ciuc. Imediat, la faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu o autospecială de intervenţie. După deblocarea uşii de intrare în apartament, mama fetiței de doar un an și 2 luni, rămasă blocată în apartament, într-o clipă de neatenție, și-a putut strânge din nou copilul în brațe.

Un alt caz, din păcate, nu la fel de fericit, s-a produs în aceeași zi, tot în municipiul Miercurea Ciuc, însă, după deblocarea uşii de intrare în apartament, cu ajutorul accesoriilor din dotare, echipajele de intervenţie din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc au găsit o persoană de sex feminin, în vârstă de 65 de ani, decedată, vecinii fiind cei care ne-au solicitat sprijinul, aceasta nemaifiind văzută de trei zile.

Vineri noaptea, aproape de miezul nopții, în satul Hodoșa, comuna Sărmaș, s-a produs un accident rutier, în urma căruia un autoturism s-a răsturnat în pârâul Jolotca, însă, din fericire, conducătorul auto, în vârstă de 42 de ani, s-a autoevacuat la timp și nu a suferit leziuni. Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, sosiți la locul accidentului, au întreprins măsuri de deconectare a bornelor de la acumulatori și de stabilizare a autoturismului, avariat în proporție de 30%.

Sâmbătă dimineața, 4 iulie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Dealu, au acționat, cu cinci autospeciale de intervenție, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din comuna Dealu. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că incendiul se manifesta la acoperișul și în interiorul casei, pe o suprafață de aproximativ 100 mp. S-a acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, respectiv pentru evacuarea bunurilor din interiorul casei. În urma incendiului, au ars: acoperișul casei, cu învelitoare de carton asfaltat, pe circa 100 mp, pereții exteriori, pe circa 35 mp, obiecte de mobilier, îmbrăcăminte, textile; s-au degradat pereții interiori și o mașină de cusut. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un conductor, cablu electric defect, neizolat corespunzător. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 125.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 30.000 lei.

Tot sâmbătă, din cauza ploilor torențiale, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au acționat pentru evacuarea apei, cu o motopompă transportabilă, din pivnița unei case din municipiul Odorheiu Secuiesc, inundată pe o suprafață de circa 30 mp, nivelul apei fiind de circa 50 cm; s-au degradat 10 rafturi și tencuiala pereților pivniței.

De asemenea, în cursul zilei de ieri, 5 iulie, colegii noștri din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu au intervenit pentru salvarea unui cal căzut într-o groapă cu nămol, în localitatea Tulgheș.

În continuare, pompierii salvatori harghiteni rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor, având în vedere că, județul nostru se află, începând de astăzi, 6 iulie, ora 12:00 și până mâine, 7 iulie, ora 12:00, sub incidența unei atenționări meteorologice COD GALBEN, care vizează perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice,  intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp. Reamintim populației că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informații referitoare la măsurile de prevenire şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru pot fi obținute prin intermediul prin intermediul platformei https://fiipregatit.ro/ sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

 

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.