Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Harghita: Măsuri în minivacanța prilejuită de sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”

 

În perioada 13-15 august, cu ocazia minivacanței prilejuită de sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Oltul” al județului Harghita va monitoriza permanent dinamica intervențiilor la nivel județean, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în sprijinul cetățenilor.

În plan operațional, zilnic, peste 100 de pompieri militari harghiteni care încadrează mijloacele tehnice sunt pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Răspunsul la urgențele medicale este asigurat prin intermediul echipajelor de paramedici SMURD, care vor interveni pentru primul ajutor medical. 

Pentru a evita evenimentele deosebite, un accent important este pus pe prevenirea situațiilor care pot pune în  pericol viața sau bunurile turiștilor. Încă de la începutul sezonului estival au fost derulate controale de prevenire la unități de turism și de agrement, cu prioritate la cele la care se înregistrează un număr mare de turiști sau la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficiențe privind securitatea la incendiu.

De asemenea, se au în vedere și construcțiile sau amenajările destinate pentru organizări de concerte, festivaluri sau spectacole, târguri tematice, campinguri, tabere școlare sau alte spații cu caracter sezonier.

Totodată, în proximitatea lăcașurilor de cult unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioși la slujbele religioase prilejuite de această sărbătoare, s-a dispus alocarea resurselor necesare pentru asigurarea răspunsului imediat dacă vor exista solicitări din partea cetățenilor. Astfel, la Mănăstirea Izvoru Mureșului, un echipaj de intervenţie cu o autospecială de stingere de la Detaşamentul de Pompieri Gheorgheni, va fi dislocat pentru asigurarea prevenirii și gestionării eventualelor situații de urgență care pot apărea. 

Întrucât, în acest weekend, mulți oameni aleg să își petreacă timpul în aer liber, reamintim câteva reguli simple pentru evitarea situațiilor care le pot pune viața în pericol.

O primă măsură foarte importantă: Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.

Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi. Astfel, în locul în care se face grătarul trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă. Totodată, înainte de plecare, focul trebuie stins. De asemenea, copiii trebuie supravegheați în permanență pentru a preveni jocul acestora cu focul.

O altă măsură de care trebuie să țineți cont în următoarea perioadă este referitoare la scăldat. Nu vă puneți viața în pericol, înotați doar în locuri special amenajate! În ultima perioadă s-au produs multe situații în care curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul au stat la baza unui scenariu tragic. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă.

Totodată, având în vedere că au fost înregistrate cazuri de persoane care au fost surprinse de vremea rea pe diferite trasee montane, recomandăm celor care merg pe cărările de munte să se intereseze înainte de a pleca la drum dacă zona respectivă este vizată de avertizări meteorologice și să respecte sfaturile salvamontiștilor.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației de mobil DSU.

Țineți cont de sfaturile noastre și respectați atât măsurile de prevenire a incendiilor, cât și avertizările privind interzicerea scăldatului în locuri neamenajate!

Pompierii militari harghiteni vă doresc un sfârșit de săptămână liniștit, lipsit de evenimente nedorite!

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.