Jandarmii harghiteni au amplasat la Băile Tușnad un panou de informare

0

Articol disponibil în: Română

Inaugurarea noului panou de informare achiziţionat în cadrul proiectului Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române, cofinanţat prin Programul de cooperare elveţiano – român, a avut loc astăzi, 17 decembrie a.c., la ora 12:00, în localitatea Băile Tușnad, str. Oltului (în apropiere de punctul de informare turistic), judeţul Harghita.

La activitate au fost prezenți locotenent- colonel Dănuț Mihalache, prim adjunct al inspectorului șef, Albert Tibor, primarul orașului Băile Tușnad și plutonier adjutant șef Cornel Platon, șeful Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad. La activitate a participat și un grup de 18 copii din cadrul Casei de tip familial „Sfântul Laszló” din Băile Tușnad.

Domnul locotenent- colonel Mihalache a ținut să transmită celor prezenți faptul că: Jandarmii montani din Băile Tușnad sunt prezenţi atât pe traseele montane, pe pârtiile de schi, cât şi pe masivele împădurite din rezervația naturală Tinovul Mohoș- Lacul Sfânta Ana. Ei sunt apropiaţi ai naturii şi devotaţi ai cauzei de conservare şi dăinuire a mediului natural. Sunt dotați și pregătiți corespunzător și totul pentru a contribui la menţinerea unui mediu montan sigur, la îndrumarea şi căutarea/salvarea turiştilor aflaţi în pericol, precum şi pentru aplicarea prevederilor legale conform competențelor.”.

Și pentru că tot se apropie sărbătorile de iarnă, am profitat de această ocazie pentru a le oferi celor mici pachete cu fructe și dulciuri, achiziționate cu sprijinul Regiunii 2 Harghita- Asociația Internațională a Polițiștilor România și a Primăriei Băile Tușnad.

Începând cu luna decembrie a acestui an, peste 50 de panouri de informare şi semnalizare vor fi instalate în 50 locaţii montane din 11 judeţe ale ţării: Harghita, Argeş, Bihor, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Hunedoara, Maramureş, Prahova, Sibiu, Suceava.

Panourile sunt destinate orientării turiştilor aflaţi în trecere prin ariile naturale protejate ale ţării, promovării atracţiilor turistice semnificative ale acestor arealuri, concomitent cu informarea preventiv-educativă în scopul conservării şi protejării elementelor de floră, faună şi peisagistice întâlnite.

 

Informaţii suplimentare:

În cadrul aceluiași proiect, pe data de 27 iunie 2014, în zona Masivului muntos Piatra Altarului din Cheile Bicazului, a avut loc lansarea unei Campanii media de sensibilizare privind aria Carpaţilor cu sloganul „Jandarmeria Montană, pentru un mediu sigur!”. Cu această ocazie jandarmii montani au fost protagoniştii unor exerciţii demonstrative care au constat în realizarea unei intervenţii pentru salvarea-evacuarea unor persoane aflate în dificultate (accidentate), în regiunea stâncoasă a Cheilor Bicazului, cu sprijinul unui elicopter aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne.

La data de 7 septembrie 2010 a fost încheiat la Berna Acordul-Cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.

În conformitate cu semnarea, de către părţile română şi elveţiană, a Acordului de Activitate, la data de 02.01.2013 a început perioada de implementare a proiectului Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române, cu o durată de 3 ani si 3 luni, subsumat secţiunii Fond Tematic Securitate a acordului de mai sus.

Acest proiect beneficiază de un buget în valoare de 1.882.352,94 CHF (1.600.000 CHF contribuţie elveţiană şi 282.352,94 CHF contribuţia României) şi a fost determinat de necesitatea adaptării capacităţilor Jandarmeriei Române la evoluţia constantă a practicilor la nivel european, din punct de vedere al modului de acţiune pe timpul marilor evenimente internaţionale, cât şi în privinţa siguranţei publice în zonele turistice montane, având ca sursă de inspiraţie modelul elveţian de acţiune.

Proiectul a fost structurat pe două obiective majore: dezvoltarea capacităţilor Jandarmeriei Române de gestionare a manifestaţiilor publice de amploare şi a manifestărilor sportive de dimensiune internaţională, precum si consolidarea securităţii cetăţenilor şi a mediului înconjurător în zonele montane pentru o dezvoltare turistică durabilă.

          COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy