Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Jandarmii harghiteni, intervenții pentru îndepărtarea unor urși, în localitățile Izvoru Mureșului și Băile Tușnad

 Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita informează că, în ultimile 24 de ore, au fost primite trei apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era anunțată prezența unor urși în localitățile Izvoru Mureșului și Băile Tușnad.

„Primul apel primit prin intermediul SNUAU 112, ieri, 8 iunie, la ora 21:01, a fost făcut de către o femeie care ne anunța despre prezența unui urs în curtea casei sale, situată în Izvoru Mureșului. La fața locului a fost trimis de îndată un echipaj de jandarmerie din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, care nu a mai găsit ursul acolo, apelanta afirmând însă că acesta i-a provocat stricăciuni.

Al doilea apel a fost făcut la ora 21:15, tot o femeie semnalându-ne prezența unui urs pe Aleea Sfânta Ana din localitatea Băile Tușnad. Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan care au ajuns la scurt timp la fața locului au îndepărtat ursul înspre pădure, continuându-și patrularea.
La ora 23:20, au observat un urs în spatele unui hotel din stațiune, care nu mișca, iar în momentul în care colegii se apropiau de acesta, dădea semne de agresivitate. Deoarece colegii au crezut inițial că acesta este rănit, au fost sesizate toate autoritățile cu competențe în domeniu pentru sprijin, fiind trimis la fața locului și un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil. Însă după o perioadă, după ce ursul a regurgitat o cantitate de hrană, s-a ridicat și a plecat singur în pădure.

Ultimul apel, primit din partea unui bărbat la ora 04:43, ne semnala prezența unui urs pe strada Ciucaș din Băile Tușnad . A intervenit un echipaj din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, dar ursul plecase singur din zona unde fusese semnalat.”, a transmis purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent și au fost anunțate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, cu care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente.

Jandarmii reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia, orice urs aparent jucăuș și blând, este totuși un animal sălbatic.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *