Jandarmii montani au fost la datorie

0

Articol disponibil în: Română

În perioada 06- 14 februarie a.c., pe timpul vacanței intersemestriale, jandarmii montani din cadrul celor patru posturi au fost prezenți în zona stațiunilor montane Băile Tușnad, Harghita Băi, Lacu Roșu, Harghita Mădăraș și Borsec.

          În această perioadă au acționat zilnic 12 jandarmi montani, atât în zona stațiunilor, a pârtiilor, dar și pe traseele montane adiacente, scopul lor fiind asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, atât pentru cetățenii județului, cât și pentru numărul mare de turiști prezenți în zonă.

Pe timpul executării misiunilor, jandarmii montani au intervenit alături de colegii lor de la Salvamont în 5 cazuri, atunci când turiștii au suferit accidente pe pârtiile de schi din stațiunile Harghita Băi și Borsec.

De asemenea jandarmii montani au fost nevoiți ca în 13 cazuri să ia măsurile ce se impun ca urmare a încălcării prevederilor legale, fiind aplicate un număr de 5 avertismente și 7 amenzi în cuantum de 2.200 de lei. Sancțiunile contravenționale au fost aplicate la Legea 61/1991 republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială și Legea 171/2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Și în continuare cei care acced în zona montană a judeţului Harghita unde funcţionează aceste posturi sunt sfătuiţi să ia legătura cu jandarmii montani în vederea îndrumării, informării şi precizării modului de acţiune în cazul în care vor fi în dificultate.

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita funcționează 4 posturi montane care au în responsabilitate stațiunile montane unde își au sediul, respectiv Băile Tușnad, Harghita Băi, Lacu Roșu și Borsec, dar și zonele adiacente acestora. Principala misiune a acestora este menţinerea ordinii publice în staţiunile turistice, pe traseele montane. Jandarmeria Montană participă, împreună cu alte instituţii abilitate, la supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei fondului cinegetic şi piscicol natural, a fondului silvic şi de protecţie a mediului, prin măsuri specifice de prevenire şi combatere a oricăror încălcări ale prevederilor normelor legale, participă la căutarea şi salvarea – evacuarea persoanelor/turiştilor care se află în pericol în zona de responsabilitate.

De asemenea, jandarmeria montană are atribuții directe în domenii ce privesc protecţia mediului, amenajarea, omologarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agreement, regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, organizarea, administrarea și exploatarea pajiştelor permanente, vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, desfășurării activităților de picnic, stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy