Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Jandarmii montani și salvamontiștii în sprijinul cetățenilor

Astăzi, 24 ianuarie a.c., jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Borsec, împreună cu colegii din cadrul Asociației Salvamont Borsec din cadrul Serviciului Public Salvamont Harghita au intervenit în aproximativ 30 de minute la două accidente survenite pe pârtia de schi. Prima intervenție a avut loc la ora 11:32, iar cea de a doua la ora 12:05.

Jandarmii montani aflați în serviciu de patrulare în zona pârtiei de schi din stațiunea Borsec au acordat sprijin echipei de salvamontiști, nevoiți fiind să intervină pentru a acorda primul ajutor unui bărbat de 79 de ani, din municipiul Cluj, județul Cluj, care în urma unui contact cu schiul unui alt turist s-a dezechilibrat și a căzut pe pârtia de schi. În urma contactului cu solul, bărbatul s-a ales cu o tăietură la nivelul arcadei drepte, tumefierea obrazului și un traumatism la nivelul nasului, care prezenta o mică sângerare.

La puțin timp a fost nevoie din nou de jandarmi și salvamontiști. În urma unui contact mai dur cu un alt schior, o doamnă de 48 de ani din municipiul Pașcani, județul Iași, a suferit o contuzie la nivelul toracelui, acuzând faptul că respiră cu greutate. Până la sosirea colegilor de la S.M.U.R.D. Corbu, femeia a fost transportată cu ajutorul tărgii akja aflate în dotarea colegilor de la salvamont la sediul postului de jandarmi.

Bărbatul a fost preluat de către Ambulanța Borsec, iar femeia de către colegii de la S.M.U.R.D. Corbu, ambele fiind solicitate prin intermediul Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, în vederea transportării celor doi la Spitalul Municipal Toplița pentru investigații suplimentare.

Jandarmii montani sunt instruiți în domeniul acordării primului- ajutor, atât pe timpul cursurilor din cadrul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, beneficiind totodată și de cursurile de specialitate organizate de către Crucea Roșie- Filiala Harghita.

Pe lângă îndrumarea, informarea şi acordarea de asistenţă turiştilor şi persoanelor aflate în dificultate în zona montană, jandarmii unui post montan execută şi alte misiuni:

  • menţin ordinea publică pe traseele turistice, în zona cabanelor din staţiunile montane;
  • previn şi combat fenomenul infracţional şi contravenţional din zona de responsabilitate;
  • execută acţiuni independent, sau în cooperare cu formaţiunile Salvamont de căutare, descoperire, identificare şi salvare a persoanelor care au suferit accidente, acordarea măsurilor de prim-ajutor şi transportul persoanelor la cea mai apropiată unitate sanitară.

 

 

INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.