Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

János Mezei a solicitat eliminarea probei de limba română de la examenul de bacalaureat

Foto: Szabadsag.ro

Într-o petiţie adresată premierului Ludovic Orban şi ministrului educaţiei Monica Anisie, János Mezei, copreşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), a solicitat eliminarea probei de limba şi literatura română de la examenul de bacalaureat din acest an pentru elevii maghiari, potrivit MTI.

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), fondator al AMT a vorbit, joi, despre acest aspect în cadrul unei conferinţe de presă online. În declaraţia sa, politicianul a considerat discriminatoriu faptul că absolvenţii liceelor de limbă maghiară trebuie să participe, în cadrul examenului de bacalaureat, la o probă în plus faţă de colegii lor care au studiat în şcoli cu predare în limba română. Acesta a considerat că solicitarea este justificată în special în cazul examenului din zilele care urmează, când proba de limba şi literatură română necesită un efort suplimentar din partea elevilor maghiari, şi în plus, îi expune la un risc mai mare din punct de vedere al sănătăţii.

La întrebarea venită din partea unui jurnalist, politicianul a răspuns că ar considera corect ca atât tinerii maghiari, cât şi cei români să susţină doar proba de limba lor maternă. Acesta a adăugat că, dacă acest lucru este posibil în Serbia, ar trebui să fie posibil şi în România. El a menţionat, de asemenea, că solicitarea nu va însemna neglijarea învăţării limbii române. János Mezei a recunoscut că este necesară cunoaşterea limbii române, dar, potrivit politicianului, acest lucru ar putea fi asigurat elevilor care studiază în şcolile cu predare în limba maghiară printr-un examen de limba română de gradul doi. După cum a precizat, elevii ar putea obţine acest lucru chiar cu câţiva ani mai devreme.

Răspunzând la o altă întrebare, politicianul a considerat că ar fi o soluţie bună introducerea studierii limbii maghiare şi pentru elevii români din Transilvania, să li se impună acestora un examen de nivel elementar în limba maghiară. În opinia lui Mezei, cunoaşterea reciprocă a celor două limbi ar putea crea un viitor mai bun în Transilvania.

Erdélystat.ro, portalul de statistici din Transilvania, a publicat, în luna februarie, o analiză a rezultatelor de anul
trecut de la exemenul de bacalaureat ale absolvenţilor care au studiat în limba maghiară. Rezultatele acestora au fost semnificativ mai mici decât media naţională, în principal, din cauza examenului de limba şi literatura română. La examenul de limba şi literatură română, unde cerinţele sunt identice pentru elevii români şi maghiari, 29% dintre elevii care au absolvit şcoli maghiare nu au reuşit să treacă proba, iar media notelor pe ţară a fost de 5,6. În schimb, la nivel naţional, doar 9% dintre elevi nu au reuşit să obţină nota de trecere la română, iar media naţională a fost de 7,2 la această probă.

În România, anul acesta, bacalaureatul va avea loc în perioada 22-25 iunie, iar examenele se vor desfăşura numai în scris.
25 comentarii la “János Mezei a solicitat eliminarea probei de limba română de la examenul de bacalaureat

  1. Sabina Enea

   Nu mai cere aiureli Mezei. Am prieteni maghiari care au făcut școală gimnazială și liceul în lb.maghiara că așa au vrut părinții și nu erau deloc încântați. Ești în România , faci facultatea în maghiară și ești repartizat în Dobrogea sau Oltenia ce faci? Să zicem că vei deveni medic. Sau va gândiți să mergeți dincolo în Ungaria să profesati. Păi atunci de ce să cheltuie statul român cu școlarizarea voastră?

   Raspunde
   1. Anghel

    Domnule Mezei dacă te-ai duce în Germania Franța sau Olanda tot asa vei cere sa dispară proba de limba de origine acelei tari ca voi nu știți sa scrieți și sa vorbiți? Unde ai văzut tu asa ceva. Prosti au fost guvernul PSD.de va accepta. Dacă mai trăia Ceaușescu via ungaria ajungeți exact ca Jivcov cu turci bulgari dar ați scăpat ca prin urechile acului. Și acum faceți nazuri.

    Raspunde
   2. dimitriuadriana46@gmail.com

    Limba romana este obligatorie pentru toti cei care traiesc in Romania, de orice etnie ar fi! Domnul in cauza putea cere sa nu se mai fie obligatorie, la bacalaureat, limba maghiara!

    Raspunde
  2. drehluta ecaterina

   Acest idiot si-o cauta cu luminarea… La ca-mi foloseste mie limba maghiara??? Nu ma indeamna NIMIC sa ma mut in Ungaria, iar aici in Transilvania limba oficiala este LIMBA ROMANA… Asa ca toti cetatenii Romaniei din RESPECT trebuie sa cunoasca limba latriei mama…iar daca maghiarii sint convinsi ca au o alta tara mama, SA SE DUCA LA MASA…nu-i obliga nimeni sa ramina, asa cum nici ni-i obliga sa plece… Insa din respect le cerem doar atit SA CUNOASCA LIMBA ROMANA, vor fi mai bogati, mai iluminati si vor fi mai LIBERI…

   Raspunde
 1. Lia

  Tu ești Attyla,pui de drac? #dl Janos# trăim în România!!!!!!!!!!!!!!!!!! Deci și prin urmare Bacalaureatul fără probele complete de limba Română sunt un paradox! Nu suntem stat în stat!

  Raspunde
  1. Scutariu

   Tu te afli in treaba. Vi sau dat prea multe privilegii de asta s-a ,,umflat orzul in voi”. Ia mutati-vă la Putin ca tot sunteti prieteni. Voi pe toți ii pupati in cur, dar aveti ,,probleme” cu Slovacia, Ucraina, Romania…De ce? Nu ar trebui cumva ca cele trei să revina la vechile granițe și voi sa dispareti ca stat,fiindca nici nu ati fost pe aceste meleaguri.

   Raspunde
 2. Marius

  Și când vor termina școală și vor pleca la facultate la București, Cluj, Iași, Timișoara, etc ce limba trebuie să cunoască istetule! Limba romana este singura limbă oficială a statului român. Nu va convine situația? Treceți granița. Nici măcar în Ungaria nu sunteți considerați unguri ci țigani!

  Raspunde
 3. Iova

  Ar fi bine sa facem o zi fara voi ,și fără limba voastră ,
  Lunile cetățenia și dați examene la cei care vor susțineți ,respectați țară care sunteți că nu meritați să stați în ea,nu va ține nimeni cu sila ,huni vin și pleacă ,spune istoria ,voi pe cînd ,vreți ajutați .

  Raspunde
 4. Heroiu Gheorghe

  Ce nesimțire. Români din ungaria își dau examenele în limba română? Toate celelalte etnii din ungaria își dau examenele în limba lor maternă?

  Raspunde
 5. Mihai

  Găsiți tot felul de pretexte, pentru a „proteja” elevii maghiari sa nu învete limba romana. Propagați in continuare sovinism si iredentism in organizații, familie, scoala si apoi va mirați si va plângeți ca dupa absolvirea școlii, unii copii au dificultăți de integrare profesionala, acuzând discriminarea.

  Raspunde
 6. Vasile Drossu

  Aceasta Jigodie de Mongol, asta este natia voastra originala afara din Romania ,esti in Romania vorbesti Romaneste jigodie ,Romanii din Ungaria dau examene in Romaneste banditule.Eu propun ca aceste jigodii sa fie dati afara din Romania !

  Raspunde
 7. elenatimar49@yahoo.com

  A nu se confunda limba maternă cu limba națională!. Am stat 30 de ani in Germania, am fost angajată la ministerul învățământului, dar nu am auzit de vreun turc care a dat bacalaureatul în Germania, in limba turcă! Și sunt mulți, credeti-ma! Poate sunt informată greșit!. Domnule, mai aveți și alte asemenea vise năbădăioase?

  Raspunde
  1. Ursu

   In fiecare tara, echivalentul Bacalaureatului se da in limba nationala a tarii respective, adica turcii din Germania nu dau in Turca decat daca merg in tara de unde provin, Turcia.
   La fel, in Franta, Tunisienii, Marocanii, Algerianii, nu dau Bacalaureatul in Araba, decat daca merg in tarile de origine.
   La fel in Marea Britanie, pakistanezii nu dau Bacalaureatul in pakistaneza, decat daca merg in tara de provenienta.
   Am calatorit si locuit in aceste tari, informatia pe care o dau este corecta.
   Da, sunt anumite servicii ale organizatiilor locale si statale, care se fac in acele limbi, dar nu cel de dobandire a unei diplome de studii sau calificare la nivel national. Nu cred ca este cineva care ar dori sa mearga la un asistent medical, ca sa nu mai vorbim de un medic, pentru un tratament, iar pacientul si administratorul tratamentului sa nu poata comunica. E cineva care ma contrazice ?
   Am avut copii maghiari la educatie sportiva, pe care parintii i-au adus in dorinta de a se amesteca cu copiii romani ca sa invete limba romana, nu numai pentru antrenamentele de sport.
   Pe de alta parte, si eu mi-as dori sa vorbesc maghiara, dar asta nu este din obligatie fata de nimeni, pentru ca nu se pune problema, deci asta trebuie sa ramana la libera alegere a cetateanului.
   Daca locuiam in Ungaria insa, nu mai era vorba de altceva decat de obligatia de a vorbi limba tarii unde as fi putut sta..
   Inca o data, daca are cineva argumente contra afirmatiilor mele, le astept…

   Raspunde
   1. Cristal

    Trăiți in romania , trebuie sa știți și sa vorbiți romană .
    Nu va convine mutativa in Ungaria . Acest om vorbește numai aberații . Absurd 😡😡😡😡

    Raspunde
 8. BANITA TEODOR

  Este RUSINOS sa lom, în seamă asemenea dezechilibre,prin lipsa de respect vizavi de ȚARA ÎN care este PARLAMENTAR , unde a depus un jurămînt, care este terfelit cu asemenea aberatii

  Raspunde
 9. CrisB

  Eu cred ca daca i-am lasa pe cetateni sa nu invete limba romana, dar pe teritoriul Romaniei sa se vorbeasca numai in limba romana, si nimeni sa nu fie angajat fara sa o vorbeasca in mod curent, ar muri toti de foame si atunci ar invata toti urmind cursuri private.

  Raspunde
 10. Tataia

  Băi, Ioane! Ce scrie pe cartea ta de identitate? Acolo sus pe culorile alea care vă stau vouă-n gât… România, băi Ioane, asta scrie… România!
  Nu vrei ca tinerii unguri să studieze limba română? OK! Atunci cei ce doresc asta să renunțe la cetățenia română și la toate drepturile pe care i le conferă acest statut…. de cetățean ROMÂN, măi Ioane, măi…

  Raspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *