Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Kelemen Hunor: Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc trebuie să fie recunoscut de UNESCO ca parte a Patrimoniului cultural imaterial al umanității!

hir_7628Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), întrunită în Etiopia, nu a inclus Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO.

În urmă cu patru ani,  președintele UDMR, Kelemen Hunor, în calitate de ministru al Culturii și Patrimoniului Național, a propus includerea pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO a celei mai mari manifestări religioase și culturale a secuilor. În toată această perioadă au fost mai multe tentative de a împiedica materializarea acestei inițiative, iar acum, în decembrie 2016, aceste încercări au reușit. Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc nu se poate bucura de recunoaștere și protecție internațională.

„Pentru noi, decizia luată de UNESCO este demoralizantă și revoltătoare, în același timp”, a declarat președintele Uniunii, Kelemen Hunor. Liderul Uniunii a subliniat că acest pelerinaj este una dintre sărbătorile religioase și culturale esențiale pentru viața maghiarimii din Bazinul Carpatic acesta fiind, de altfel, motivul pentru care a propus ca pelerinajul să fie inclus pe lista UNESCO a Patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Pelerinajul, care are loc de Rusalii la Șumuleu Ciuc, a devenit cea mai importantă sărbătoare religioasă și națională a maghiarilor de pretutindeni, la ea participă, an de an, aproape o jumătate de milion de persoane din Transilvania și din alte părți ale lumii. Includerea în Patrimoniul cultural universal UNESCO a Pelerinajului de la Șumuleu Ciuc ar fi însemnat pentru această manifestare, extrem de importantă, protecție sporită, dar și recunoașterea pe care o merită această moștenire străveche a secuimii. Din nefericire, astăzi, acest lucru nu s-a întâmplat pentru că, din partea comunității maghiarilor din România, a inițiatorilor, nimeni nu a fost prezent atunci când a trebuit să fie susținută propunerea. Nu numai că reprezentanții Ministerului Culturii din România nu au susținut inițiativa, dar chiar au mulțumit pentru respingerea acesteia, ignorând efortul depus de cel puțin o sută de specialiști, dar și dorința profundă a maghiarimii din Transilvania ca Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc să fie inclus pe lista patrimoniului universal. Pentru noi, atitudinea discriminatorie a părții române este de neînțeles. S-a adeverit și în cazul acesta că, în problemele noastre, putem conta doar pe noi înșine”, a subliniat Kelemen Hunor.

În dosarul care a însoțit propunerea înaintată UNESCO în martie 2012, au atestat demersul și au întărit sprijinul acestei inițiative Ordinul Franciscanilor din Transilvania, Consiliul Județean Harghita, Consiliul Local Miercurea Ciuc, Centrul Cultural al județului Harghita, Primăria Joseni, Organizația Caritas din Alba Iulia, Asociația Etnografică Kriza János, Parohia Romano-Catolică din Joseni, Asociaţia Microregională Pogány-havas, Asociaţia Csíksomlyó, precum și Asociația Sf. Ștefan de la Pustiana. De asemenea, aceste organizații au contribuit efectiv la pregătirea documentației necesare.

Propunerea a fost susținută, în primul rând, de documentația realizată de etnograful Tánczos Vilmos. Comisia de experți constituită în vederea întocmirii dosarului a evidențiat importanța religioasă și culturală a pelerinajului. A fost pentru prima dată când România a înaintat UNESCO o propunere privind patrimoniul religios și cultural. Din 2012 era știut în mod cert că o decizie finală a comisiei de specialitate a UNESCO va fi elaborată chiar și după doi ani însă, din cauza schimbărilor de Guvern, procedura a durat și mai mult.

După predarea dosarului, comisia respectivă a solicitat câteva completări de natură tehnică, dar cum UDMR nu mai făcea parte din Guvern, Comisia Națională pentru Patrimoniul Cultural Imaterial, aflat în subordinea Ministerului Culturii, nu a răspuns acestei solicitări. În aceste condiții, termenul limită a fost depășit și astfel, întreaga procedură a trebuit reluată în 2014. Comisia UNESCO pentru Patrimoniul cultural imaterial al umanității s-a întrunit în iunie anul acesta, a analizat dosarul și a constatat că documentația prezentată este completă. La scurt timp, UDMR a aflat că Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Culturii acționează în vederea retragerii acestui dosar alcătuit de experți, o inițiativă care se bucură de acordul și de sprijinul tuturor părților interesate. După o serie de proteste publice și negocieri cu ușile închise, această tentativă a fost oprită.

„Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest demers, celor care ne-au sprijinit și mulțumesc în mod special Ungariei pentru ajutorul acordat. Nu vom ceda. Nu putem renunța. Trebuie să ne continuăm lupta. Vom reuși doar dacă ne vom uni forțele, vom reuși doar printr-un efort coerent și susținut. Dacă nu suntem prezenți atunci când sunt luate decizii care ne privesc, nu reușim. De aceea, pe 11 decembrie trebuie să arătăm că suntem o comunitate puternică”, a conchis președintele UDMR.

Editat de Biroul de Presă al UDMR

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.