La Gheorgheni, un grup de elevi și părinții acestora își caută dreptatea

0

Articol disponibil în: Română

Ziarul nostru a tras semnale, constant, asupra modului deficitar și, poate, arbitrar în care sunt conduse unele instituții din Harghita de oameni numiți și susținuți politic de UDMR, de multe ori chiar împotriva intereselor maghiarilor, al propriilor votanți. Spuneam deseori că oamenii UDMR se comportă de parcă instituțiile au fost privatizate și luate pe nume propriu, fără a ține cont de specificul lor,dar mai ales de lege.

Iată că realitatea ne confirmă, din nou, cu un exemplu în care se demonstrează cum oamenii UDMR împiedică elevii de etnie maghiară să urmeze cursurile unei școli pentru a-și putea asigura un viitor propriu, situația scandaloasă fiind în curs de a produce efecte publice.

La Gheorgheni, un grup de elevi și părinți ai elevilor absolvenți de școală profesională de 3 ani, au solicitat continuarea studiilor la ciclul superior al liceului, în clasa a-XI-a, în anul școlar 2022/2023. Nu este singura solicitare, chiar conducerea școlii cerând același lucru Inspectoratului Școlar Județean Harghita în cursul lunii martie a.c.

Deși cererea este semnată de peste 20 de elevi și părinți, șeful Inspectoratului Școlar Județean Harghita, Demeter Levente, decide să respingă solicitarea amintită, în ciuda evidenței și a legii care spun că statul este obligat să asigure educarea și instruirea elevilor,  mai mult, să asigure numărul de locuri în clasa a XI-a pentru fiecare specializare profesională în număr cel puțin egal cu numărul de elevi existent în clasa a X-a la aceeași specializare. Motivarea deciziei are în conținut niște aspecte destul de discutabile, unul dintre ele fiind total lipsit de susținere, ISJ apreciind că respinge cererea întrucât în ultimii ani la clasele respective au fost doar 10-13 absolvenți.

Nu am auzit încă de un număr minim de absolvenți pentru ca o clasă să fie aprobată. După această logică asta ar trebui să dizolvăm numeroase clase de liceu sau de facultate, fiindcă sunt mai puțini absolvenți decât se înscriu. Poate că înainte de a da acest verdict, ISJ ar fi trebuit să vadă de ce sunt  așa de puțini absolvenți: poate aspectele sociale, sărăcia i-a făcut să nu mai poată veni la școală, poate pandemia de Covid i-a ținut departe de școală etc.

Cert este că refuzul ISJ a generat o reacție de adâncă nemulțumire părinților elevilor amintiți, iar din informațiile pe care unul dintre aceștia ni le-a transmis reiese clar hotărârea lor de a depune acțiune în instanță împotriva deciziei ISJ, pe care o apreciază abuzivă și lipsită de fundament legal. Primul pas va fi făcut zilele următoare, când ar urma să fie depusă la ISJ o plângere prealabilă împotriva deciziei de neacordare de clasă.

Demersul părinților și elevilor este de apreciat, cu atât mai mult că arată că maghiarii din județ se trezesc și văd cine sunt adevărații lor dușmani, adică exact aceia pe care i-au trimis în Parlament și în funcții publice cu votul lor. Văd cum oamenii UDMR decid arbitrar împotriva propriilor copii, oprindu-i pe aceștia de la accesul la educație, pentru a-i ține captivi în această zonă, în sărăcie, pentru a-i putea manipula electoral și pentru a le limita perspectivele de reușită personală.

Să nu ții cont de dorința a peste 20 de părinți și elevi de a urma cursurile unei specializări profesionale ridică mari semne de întrebare cu privire la interesele care se ascund în spatele deciziei și a celor care conduc o instituție a statului român, unde ar trebui să primeze legea.

Suntem curioși care este opinia ministerului, acum, când părinții vor îndeplini procedura legală în instanță, dacă va susține decizia șefului inspectoratului sau nu.

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy