Lacul Sfânta Ana, se află în pericol din cauza unor pești. Borboly Csaba a mers cu experții pentru a găsi soluții

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Borboly Csaba/Facebook

Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România, se află în pericol semnalează experții biologi. Calitatea apei lacului s-a schimbat semnificativ în rău în ultimii ani, din cauza numărului mare de alge și a unei specii de pești, care favorizează înmulțirea excesivă a algelor.

Conducerea Consiliului Județean Harghita, anunța la sfârșitul săptămânii trecute că a mers cu experții la Lacul Sfânta până la baliză, iar după ce au făcut o gaură în stratul de gheață de aproximativ 10 cm, specialiștii au efectuat diverse măsurători. Primele concluzii ale oamenilor de știință sunt îngrijorătoare, potrivit șefului CJ Harghita.

În anii trecuți calitatea apei lacului s-a schimbat semnificativ – din păcate în sens negativ. Lacul Sfânta Ana poate fi o atracție din cele multe pentru turiști, dar pentru noi este o valoare. Lucrăm pentru a salva singurul lac vulcanic al țării, de care ni se leagă atâtea amintiri frumoase.

Primele măsuri pentru salvarea Lacului Sfânta Ana

Dr. docent Máthé István, de la Universitatea Sapientia Miercurea Ciuc, explică că primii pași făcuți pentru salvarea lacului vulcanic reprezintă efectuarea a diverse măsurători din straturi diferite ale apei. Se vor avea în vedere temperatura, conținutul de sare, și se vor  lua mostre de apă pentru analize de laborator.

În ultimii zece ani am constatat o deteriorare a calității apei lacului. Dacă într-un lac sunt multe alge de exemplu, aceasta însemnă că apa acelui lac este de o calitate mai slabă. Examinăm în primul rând algele, și putem vedea că în ultimii zece ani apa lacului s-a deteriorat, algele s-au înmulțit. Comunitatea de alge dominantă, existentă și până acum în lac, dar care s-a înmulțit prea mult, s-a schimbat în ultimii trei ani, apa devenind verde din cauza lor.

Imecs István, biolog piscicol declară:

Din 2010 a apărut o specie de pește în lac, până atunci inexistentă aici. Aceștia creează o mare problemă, deoarece această specie de pește a consumat toți zooplanctonii din apă, care aveau rolul de a se hrăni cu alge și a le menține la un nivel normal. În vederea asigurării unui viitor lacului, trebuie să începem un proces de restaurare, să restabilim condițiile de dinaintea apariției acestor pești. Este nevoie de nenumărate măsurători, de analiza minuțioasă a peștilor, a conținutului gastric, să ne dăm seama cum trăiesc, cu ce organisme se hrănesc, de aici ne dăm seama ce se mai află în lac. Avem speranța ca până la sfârșitul anului să diminuăm populația (de pește) astfel zooplanctonul înmulțindu-se la loc. În paralel cu această acțiune este nevoie de activități care să stopeze alimentarea lacului.

Dr. Mathé István spune că Lacul Sf. Ana este un crater închis, deci tot ce intră în contact cu solul ajunge în apă la un moment dat. Expertul explică modul în care contaminarea de la om, resturile de mâncare, dar mai ales fecalele și urina –  care conțin mulți nitrați – se infiltrează în apa lacului, constituind hrană din belșug pentru alge.

Trebuie rezolvată problema toaletelor în mod corespunzător, organizat un turism civilizat, gen am venit , m-am uitat, am plecat, nu ca până acum, că venim, facem mici la grătar, și stăm aici toată ziua. Sperăm că dacă putem aprecia amploarea diferitelor impacturi și putem menține colonia de pește sub control, calitatea apei lacului Sfânta Ana se poate îmbunătăți.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita sprijină acțiunea de monitorizare și salvarea a Lacului Sf. Ana și transmite locuitorilor din Harghita, dar și turiștilor să tină cont de observațiile specialiștilor pentru salvarea de la dispariție a lacului vulcanic.

Lacul Sfânta Ana este o valoare, suntem mândri de el, este unul dintre cele mai spectaculoase puncte de biodiversitate, și credem că trebuie să ocrotim, să păstrăm acest lac pentru copii, nepoții noștri. Trebuie să facem pași concreți în scopul de a păstra acest lac în starea pe care o știam din copilărie, pentru acest lucru este nevoie să ne unim. Nu numai cei din Cozmeni, CJ Harghita, ci toți sunt rugați să conlucreze, să putem efectua acele intervenții profesionale, care servesc protejarea, de fapt salvarea lacului.

Scăldatul în Lacul Sfânta Ana nu mai este permis din decembrie 2017.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy