Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

László Tőkés – cine credeam că este și cine este în realitate

Eu, ca de altfel toată lumea, l-am cunoscut și perceput pe domnul László Tőkés ca fiind unul dintre principalii liderii politici ai comuniLászló-Tokéstății maghiare din România, sau mai corect spus un simbol al comunității maghiare. Știam de el încă de la revoluție că este un pastor reformat care s-a opus comuniștilor și a declanșat evenimente care împreună cu alte conjuncturi și revolte au contribuit la răsturnarea comunismului în România, lucru care pentru mine a provocat un sentiment de respect față de acest om.
Așadar, îl vedeam pe László Tőkés ca pe un simbol al maghiarilor și un pastor, un model demn de urmat de orice om. Asta până acum, când am avut ocazia să îl văd în realitate și să fiu foarte dezamăgit de ceea ce am văzut.

Pastorul Tőkés, cel care era în viziunea mea un model social și un om cu credință care își îndrumă religios semenii din comunitate, am constatat că este de fapt un ipocrit care fumează țigară după țigară, se uită ciudat spre fetele cu fuste scurte și aruncă chiștocul de la țigară pe spațiul verde. Din păcate, din primele 10 minute în care l-am văzut pe marele simbol László Tőkés în mediul natural, mi s-a spulberat orice respect pe care îl aveam față de un om al Bisericii. Am văzut preoți, pastori și toate formele de lideri religioși de pe lumea aceasta, dar vă rog să mă credeți ca niciunul nu fuma în public și nu se uita după funduri de adolescente.

După marea dezamăgire vizuala, când mi s-a demolat tot respectul pentru László Tőkés, am avut neplăcerea să îl aud și vorbind. Ei bine, în loc să fie recunoscător față de comunitatea maghiară care l-a ajutat să ajungă mare om politic el era deranjat că la nu știu ce manifestare cu Ținutul Secuiesc nu prea a participat lumea. Îmi venea să îl întreb : ”Da bine mai … domnule, oamenii ăștia au fost în spatele tău 25 de ani, au trecut prin momente cumplite înainte de revoluție ca să te susțină, și prin alte momente grele în toți acești ani și tu ai tupeul să-i cerți că nu au venit la o manifestare? ” Discursul marelui lider László Tőkés a fost, în opinia noastră, o mare demonstrație de aroganță și o dovadă clara că omul a uitat de unde a plecat și cu ajutorul cui a ajuns unde a ajuns.

Ca să fie dezamăgirea completă, László Tőkés s-a mai urcat pe o scenă la Tusvanyos unde teoretic a răspuns unor întrebări venite pe bilețele din partea publicului, dar în realitate marele László Tőkés trăgea cu ochiul la o foaie pe care o avea pe masă, în timp ce răspundea la întrebările publicului, ceea ce m-a făcut să cred că cel puțin o parte dintre întrebări erau pregătite dinainte. Pai, dacă și la niște întrebări ale publicului maghiar Tőkés vine cu răspunsurile de acasă, aș vrea să închei acest articol aici ca să nu îmi spun chiar toate părerile negative despre cel pe care l-am considerat 25 de ani ca fiind un om model, dar de fapt se pare ca este doar un ipocrit.

Iosub Robert
13 comentarii la “László Tőkés – cine credeam că este și cine este în realitate

 1. Szabi

  Orvendjunk hogy nem korupt mint az osszes, az osszes politikai elit!
  Mit csinaltunk volna nelkule ha nem donti meg, a Ceausescu rezsimet.
  Lagerbe vagy politikai fogolytaborban vegezzuk!
  Jobb volna visszarendezni a regi tendszert?Ezt a nep donti el es mem amostani szekus part rendszer!!

  Raspunde
 2. hadnagyedit

  inkab foglalkozon a hiveivel es ne politikazon mert az ember nem a politikaert megy a templomba hanem hogy halgasa az igeket es ezel minden el van mondva

  Raspunde
 3. Csiki Csaba

  ” Most azért néktek szól ez a parancsolat, ti papok!
  Ha meg nem hallgatjátok és ha nem veszitek szívetekre, hogy dicsőséget adjatok az én nevemnek, azt mondja a Seregeknek Ura: átkot bocsátok reátok, és elátkozom a ti áldásotokat; bizony elátkozom azt, ha nem veszitek szívetekre!
  Ímé, én megrontom a ti vetni való magotokat, és szemetet szórok orcáitokba, a ti ünneplésteknek szemetjét, és ahhoz hordanak ki titeket.”
  Malakiás 2:1-3

  Raspunde
 4. Sebők Mihály

  Kedves Iosub Robert, nem született még hibátlan ember erre a földre és ez alól nem kivétel ön sem! Ha egy kívülálló aki önt jól ismeri elkezdené felsorolni az ön hibáit talán az ön lajstroma jóval hosszabb lenne, mint Tőkés Lászlóé. És akkor van e joga önnek rádobni az első követ? Még akkor sem lehet valaki Krisztus ha karizmatikus ember és egyesek ezt várnák el tőle!
  Ön ha nem figyel meg egy fiatal hölgyet uram, akkor ön nem igényes a szépre vagy egyéb nemkívánatos tulajdonságai lehetnek! Ha a tinédzser lányok hátsó fertálya bűnös testrész lenne akkor az már meg sem teremtődött volna.
  Vannak dolgok Tőkés úr körül amit én is kifogásolok, mint például az anyaországi vezetőkkel való vitáit. D ezeket nem használom fel lejárató kampányként mert Tőkés László úrnak megvan a maga érdeme amit ismer a világ és elfogad.
  Írásával nem értek egyet még akkor sem ha igaza van, mert ott van például Cseuseskú elvtárs lehet, hogy nem dobott el szivarcsikket nem nézett a lányok után de véreskezű diktátor volt és ön soha nem tette ezt szóvá! Mert nem volt bátorsága, félt és lapult, akkor legalább ne gyalázza azt, az embert aki ezt megtette!

  TRADUCERE: Dragă Iosub Robert, încă nu s-a născut om fără defect pe acest pământ și nici dumneavoastră nu faceți excepție! Dacă cineva ar enumera defectele d-voastră poate lista ar fi mult mai lungă decât a lui Tokes Laszlo. Și atunci aveți dreptul să aruncați prima piatră; Fiind chiar și carismatic un om nu poate fi Cristos, chiar daca unii asta ar aștepta de la el!
  Dacă d-voastră domnule nu observați o tânără, atunci nu sunteți pretențios la frumos, ori aveți alte înclinații nedorite! Dacă fundul adolescentelor ar fi fost ceva păcătos, nici nu s-ar fi creat.
  Sunt anumite lucruri în jurul D-lui Tokes pe care și eu le obiectez, ca de exemplu dezbaterile cu conducătorii din patria mamă. Dar nu mă folosesc de ele într- o campanie denigratoare, pentru că T.L. are meritele sale pe care le cunoaște și le acceptă o lume întreagă.
  Nu sunt de acord cu articolul dumneavoastră, chiar dacă aveți dreptate, să-l luăm pe Ceaușescu, poate nu a aruncat mucul de țigară și nu s-a uitat după fete, dar era un dictator cu mâinile mânjite de sînge, dar de asta nu vorbiți! Pentru că nu aveați curajul, v-a fost frică și v-ați chircit, atunci cel puțin nu-l ocărâți pe acest om!

  Raspunde
 5. Csiki Csaba

  ” Mert a papnak ajkai őrzik a tudományt, és az ő szájából törvényt várnak, mivel a Seregek Urának követe ő.
  De ti elhajlottatok ez útról, sokakat megbotránkoztattatok a törvénnyel, felbontottátok Lévi szövetségét, azt mondja a Seregeknek Ura.
  Azért én is szidalmasakká tettelek titeket és útálatosakká az egész nép előtt, amiatt, hogy meg nem őriztétek az én útamat, hanem személyválogatók voltatok a törvénnyel.”
  Malakiás 2:7-9

  Raspunde
 6. szekeres erzsebet

  Nem tudom,mire jó Tőkés lászló lejáratása.Ha az elit nek nem téve eleget,a szabadba eldobott egy csikket.és meg nézett egy csinos kislányt,emberként viselkedve ,kinek ártott,vele.

  TRADUCERE : Nu știu la ce folosește denigrarea lui Tokes laszlo. Dacă nesatisfăcând elita a aruncat un muc pe jos și s-a uitat după o fată, purtându-se omenește, cui a făcut rău

  ADMIN: Nu a facut rau nimanui …dar asta nu inseamna ca nu este un ipocrit …

  Raspunde
 7. Stefan Ianosi

  Că sunt secui sau român n-o știu nici eu, dar știu sigur că sunt ARDELEAN și că m-am născut și trăiesc pe pământul sfânt al ROMÂNIEI.
  La cele de mai sus nu pot decât să amintesc un proverb secuiesc care într-o traducere puțin mai liberă spune:„ Câinele care-și latră cotețul nu-i un câine bun și nu merită mâncarea.”
  Autorul(sau autoarea) articolului s-a dovedit blândă față de acest așa zis prelat, care de dragul osului de ros a renunțat la funcția ecleziastică, la condiția lui de bănățean și ardelean, a acceptat sinecura maghiară ( a Republicii Ungare) de parlamentar european și … colac peste pupăză, se mai erijează și în reprezentantul maghiarimi în „lupta pentru autonomia ținutului secuiesc”.
  Ce are comun coada vacii cu ștampila primăriei?
  Ce are comun pastorul(???) Tokes cu secuii ?
  Ce interes are reprezentantul Ungariei în ȚINUTUL SECUIESC?
  La primele două întrebări ori și ce ardelean normal , indiferent de etnie, știe răspunsul. La ultima nici Bunul Dumnezeu din ceruri nu-l știe, mai ales că popa în chestiune nici nu-l mai slujeste pe El, după părerea mea el fiind un discipol pământean al fostului arhanghel Lucifer.
  . Se pare că m-am înflăcărat degeaba, se pare că cei asemenea lui Tokes, indiferent de poziția lor socială și de ranguri, caută cu disperare locul călduț unde să poată savura în tihnă „osul de ros” pe care l-au prins în labă.
  Cred cu tărie că va veni și ziua când proverbiala blândețe și îngăduință a românilor va da pe din afară din clocotitorul cazan al istoriei și când alăturea falșilor corifei români cocoțați pe ultimile trepte ale ierarhiei politice și sociale și acest fals idol al maghiarilor din România, slugă ce se manifestă deschis ca slujbașul intereselor Ungariei(habar n-am care sunt aceste interese, dar popa Tokes precis la știe) care și la evenimentul care a generat articolul la care mă refer aici, s-a dovedit un temerar lingău al prim ministrului Ungariei să fie măturat de pe scena istoriei.
  Ion Creangă spunea undeva (nu răspund de exactitate) „ cochii să zburde și popa să cânte” așa că fidel zicalei „câinii latră, caravana trece” sper că neprețuita caravană a istoriei va lăsa în urmă cățeii, câini și dulăii politici de astăzi, și, dacă noi nu, cel puțin urmașii nostrii vor avea parte de un trai fericit într-o ROMÂNIE normală.
  Obiectivitatea din articol (chiar dacă duoă părerea mea a fost blând exprimată) m-a uns pe suflet când văd că în Ardealul nostru greu încercat nu numai Domnul Tănasă din Covasna are tăria să demaște pe falșii conducători ai minorității maghiare, minoritate cu care în afara originii lor n-au nimic comun.

  Raspunde
 8. Csergedi György

  Mennyit fizettek neked te szemétláda,hogy ilyen baromságokat írjál arról az emberről,aki nem alkudott meg soha,aki minden gondolatával és tettével a magyar nemzetet szolgálja.

  TRADUCERE: Cu cât te-au plătit, ladă de gunoi, să astfel de prostii despre omul care nu s-a compromis niciodată, care cu fiecare gând și faptă a lui a slujit națiunea maghiară

  ADMIN: Da… ma asteptam la astfel de reactii 🙂 din pacate eu am argumentat ce am spus cu foto si video. Stiu ca este greu de acceptat ca personajul este un ipocrit dar faptele …sunt fapte.

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.