László Tőkés: maghiarii din Timişoara şi cei din Ardeal sunt mai puternici pentru că sunt conştienţi că au făcut faţă în 1989

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În opinia lui László Tőkés, maghiarii din Timişoara şi cei din Ardeal sunt mai puternici pentru că sunt conştienţi că au făcut faţă în 1989. Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a vorbit pe această temă la ceremonia de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare din Timişoara, joi seara în sala mare a Operei, transmite MTI.

Foto: rador.ro

Tőkés a spus: cel mai înalt rang şi distincţie a sa a fost că a slujit în Timişoara. Acesta a remarcat: revolta populară din 1989 din România a dat în diversiune şi puci, urmate de restauraţie comunistă. Naţional-comunismul renăscut a pus capăt şi începutului regăsirii dintre popoare. Acesta crede, însă, că Zilele Culturale Maghiare din Timişoara poartă mesajul: poporul a rămas “trăieşte şi vrea să trăiască, înfruntă asediul vremurilor şi circumstanţelor vitrege”.

În opinia sa, acestei dăinuiri a maghiarilor din Timişoara şi Transilvania îi poate da putere rolul avut în timpul Revoluţiei române, în prima linie. “Conştientizarea dăinuirii noastre ne poate întări stima de sine. (…) Condiţia dorinţei noastre de a trăi este să ne privim sinceri, să ne reaşezăm lumea sufletească şi conştiinţa” – a formulat László Tőkés, pe care publicul galei de deschidere la sărbătorit cu îndelungate aplauze.

Comisarul guvernamental Péter Szilágyi a transmis publicului mesajul Guvernului Ungariei: Timişoara a fost o perioadă şi capitala Regatului Ungariei, având în vedere că Regele Carol Robert şi-a stabilit aici sediul regal. Numele oraşului a fost însă scris în istorie pentru totdeauna, consideră Szilágyi, după ce aici a izbucnit revoluţia românească, care a înlăturat dictatura comunistă.

Oficialul Guvernului de la Budapesta a remarcat: Zilele Culturale Maghiare din Timişoara poartă, pe lângă reîncărcarea culturală şi gastronomică, şi un mesaj simbolic şi anume că maghiarii urbei ştiu şi vor să trăiască aici.

Zilelor Culturale Maghiare din Timişoara au început joi şi se desfăşoară până inclusiv duminică, oferind maghiarilor din oraş un prilej de a lua parte la evenimente teatrale, literare, gastronomice, la expoziţii şi spectacole de dans, însă evenimentul îşi propune să atragă şi locuitorii români, majoritari în Timişoara.

Din cei 320 de mii de locutori ai Timişoarei, la recensământul din 2011 cinci procente s-au declarat maghiari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy