László Tőkés: naţionaliştii români vor râde dacă nu adunăm cele un milion de semnături

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: ziuadecj.net

În opinia lui László Tőkés, naţionaliştii români vor râde de maghiari, dacă după atâţia ani de procese şi după câştigarea procesului împotriva Comisiei Europene şi a României, nu se va reuşi adunarea celor un milion de semnături necesare pentru sprijinirea iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale, informează MTI.

Preşedintele Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a vorbit despre asta miercuri, la o conferinţă de presă care a avut loc la Cluj-Napoca. Potrivit acestuia, dacă adunarea semnăturilor se va încheia cu un eşec chiar în 2020, “Anul solidarităţii naţionale maghiare”, acest lucru ar însemna o înfrângere pentru întreaga politică naţională maghiară.

În opinia politicianului, este un semn bun faptul că adunarea semnăturilor este o cauză care promovează crearea unei noi unităţi maghiare în Transilvania, din moment ce se bucură de sprijinul Uniunii Democrate Maghiară din România (UDMR), a Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), a Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) şi a Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT).

László Tőkés a reamintit: i-a solicitat printr-o scrisoare, atât premierului ungar Viktor Orbán, cât şi lui Csongor Csáky, preşedintelui Uniunii Rákóczi, ca forţele politice maghiare să ofere în colectarea de semnături pentru iniţiativa CNS, un sprijin cel puţin la fel de mare ca cel cu care au susţinut iniţiativa Minority SafePack a UDMR.

Potrivit preşedintelui CNMT, pragurile stabilite de UE ar putea fi depăşite în Ungaria, România, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Austria şi Germania. Şi asta întrucât Comisia Europeană va accepta iniţiativa cetăţenească numai în cazul în care aceasta se bucură de susţinerea a cel puţin un milion de cetăţeni ai UE, respectiv dacă pragurile stabilite vor fi depăşite în cel puţin şapte state membre.

Răspunzând la o întrebare, preşedintele executiv al CNMT, Krisztina Sándor a spus: CNMT nu şi-a stabilit un număr de semnături pe care doreşte să le colecteze, dar la birourile sale sunt adunate semnături şi la final vor raporta care a fost contribuţia lor.

László Tőkés a salutat faptul că CNMT şi PCM au încheiat o alianţă politică sub denumirea de Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) şi că cele două partide au decis ca pe termen lung să se realizeze şi fuziunea. În opinia sa, prin această fuziune, unitatea dreptei maghiare din Transilvania va fi restabilită.

Potrivit lui Tőkés, este necesară crearea unei noi unităţi, din care să facă parte şi UDMR – în conformitate cu acordul tripartit încheiat în ianuarie 2018 – şi al cărei obiectiv principal să fie reprezentarea aspiraţiilor de autonomie. Tőkés a reamintit că, în urmă cu 30 de ani, s-a aflat printre fondatorii UDMR, iar primele documente ale Uniunii stabileau că autodeterminarea naţională reprezintă un obiectiv. În opinia sa, revenirea la obiectivele iniţiale ale Uniunii ar putea crea o nouă unitate a forţelor politice maghiare din Transilvania.

Ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, László Tőkés a menţionat că, în locul preşedintelui Partidului Popular Maghiar din
Transilvania (PPMT), ar fi cerut iertare pentru fotografia din tinereţe în care acesta era înfăţişat cu salutul nazist. Cu toate acestea, consideră că fotografia este depăşită moral, din moment ce activitatea actuală a preşedintelui de partid nu este caracterizată, deloc, de extremism.

Politicianul şi-a exprimat, totodată, şi solidaritatea cu comunitatea secuiască din Ditrău, acuzată de xenofobie, care, în opinia sa, ţine mult la tradiţiile sale. A relatat că astfel de lucruri se întâmplă şi în altă parte; de exemplu, într-un canton din Elveţia, în urma unui referendum, populaţia a refuzat primirea străinilor şi a decis că preferă să plătească amenda care va rezulta din hotărârea luată. A adăugat, de asemenea, că în unele locuri din Transilvania, comunităţile sunt atât de închise şi tradiţionaliste, încât în Ţara Călatei, renumită pentru tradiţiile sale populare, oamenii nu se căsătoreau nici măcar cu cei din satele vecine.

În cadrul conferinţei de presă, Krisztina Sándor a oferit informaţii şi despre ajutorul pe care CNMT l-a oferit în procesul obţinerii cetăţeniei maghiare. În ultimii zece ani, în birourile consiliului peste 250 000 de persoane din Transilvania au primit sprijin în întocmirea dosarelor necesare pentru obţinerea cetăţeniei, a paşaportului maghiar, a actului de identitate maghiar şi a înregistrării în evidenţele de stare civilă din Ungaria a modificărilor care au survenit în cadrul familiilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy