Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Lege promulgată: pedepse mai dure pentru cei care agresează sexual minori

Foto: Okezone News

 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 29 octombrie, legea care prevede înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor.

Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi modificarea art. 223 alin. (2) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Amintim că proiectul de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală a fost iniţiat de deputata independentă Oana Bîzgan.

Este o victorie imensă pentru toți supraviețuitorii acestor atrocități, este un avertisment extrem de serios pentru toți potențialii agresori și este un pas foarte mare pe care societatea îl face pentru protejarea copiilor și a tuturor victimelor violenței sexuale.”, a menționat Oana Bîzgan pe pagina sa de facebook.

Principalele modificări aduse acestei legi fac referire la creşterea pedepselor pentru aceste infracţiuni, la creşterea pragurilor de vârstă pentru victime sau completarea circumstanţelor agravante.

Recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Pedeapsa crește de la 7 la 10 ani dacă minorul e membru al familiei sau e în grija lor. În cazul în care fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 9 la 18 ani.

În cazurile de act sexual cu minori, pedepsele sunt mărite, astfel încât infractorii să nu mai poată primi pedepse cu suspendare, în special când agresorii sunt majori sau când fapta a fost comisă în circumstanţe agravante.

Guvernul a sesizat la CCR acest proiect de lege, însă Curtea a respins, la sfârşitul lunii septembrie, sesizarea de neconstituţionalitate.

Sursa: ZPN
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.