Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Marina caută cadeţi în Harghita

În ultimii cinci ani, niciun absolvent de liceu din judeţul Harghita nu s-a arătat interesat să intre în Marina Militară. Situaţia li s-a părut, pesemne, îngrijorătoare şefilor din Statul Major al Forţelor Navale, aşa că au luat măsuri. Ofiţeri specializaţi în recrutare s-au întâlnit cu liceeni din judeţ şi i-au învăţat ce înseamnă un marş cu o fregată, cum arată o zi pe bricul Mircea, sau ce putere de foc are o navă de luptă.

Cpt. Nicoleta Burlacu, militar Flotila Fluvială Brăila: „Nu vă gândiţi că este armata aia de care auzeaţi voi în poveşti cu paşi, flotări şi salturi.”

* * *

Explicaţiile le-au primit elevii de clasele a XI-a şi a XII-a de la liceul Sfântul Nicolae din Gheorgheni. Ofiţerii şi subofiţerii din Marină au încercat să le explice că armata nu e aşa drastică precum îşi imaginează ei, dar nici nu va fi o facultate ca oricare alta.

Cpt. Nicoleta Burlacu, militar Flotila Fluvială Brăila: „Nu vine nimeni să te radă în cap, nu… Te-aş mai tunde, într-adevăr, un pic, dar e vorba de imaginea pe care o ai, pentru că şi eu dacă veneam acum în faţa ta roz în cap şi uşor punkistă, nu ştiu dacă mă mai luai chiar de bună.”

Anul acesta la şcolile cu profil de marină militară sunt 36 de locuri.

Elevi: „E o profesie chiar foarte interesantă şi îs cu gândul să fac şi eu ceva pe viitor, adică m-a atras chiar foarte tare.” „Eram în dubii către Poliţie sau Jandarmerie, dar acum, că am auzit noi informaţii, poate fi o şansă să încerc.”

Baricz Anna, directorul Liceului „Sfântu Nicolae”, Gheorgheni: „Nu aş putea să spun despre interesul lor în Forţele Navale cât de mare este sau cât de puţin dar tineretul de astăzi, şi elevii şcolii mele, aş vrea să afle despre toate posibilităţile.”

În acest an, Liceul „Sfântul Nicolae” are 42 de absolvenţi, din două clase.

Lt. col. Cristian Pavel, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Române: „Sperăm să avem măcar un candidat. Dacă vom avea un candidat, înseamnă că acţiunea noastră şi-a atins scopul.”

Academia Navală şi Şcoala de Maiştri nu au avut niciodată un candidat din Harghita. Forţele Navale s-au promovat şi în Miercurea Ciuc, printr-o expoziţie de uniforme şi obiecte marinăreşti, prima de acest fel organizată în judeţ.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.