Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Consiliul Național Secuiesc a organizat un marș al incompetenței secuiești

Din start precizăm că respectăm demersul celor care vor autonomie față de instituțiile României deoarece în toate județele din această țară sunt oameni, în majoritate români, care își doresc autonomie, descentralizare și independență față de instituțiile statului român în special față de cele fiscale care uneori aproape te jefuiesc luând mare parte din ceea ce câștigi.

Dar să revenim la subiect, la marele marș organizat de o chestie autointitulată Consiliul Național Secuiesc prin care se solicită autonomie teritorială. Din păcate, majoritatea celor care au văzut această manifestație, și ne referim atât la românii din România cât și la maghiarii cu capul pe umeri, au râs de incompetența celor care au organizat acest protest.

Cum să organizezi un protest cu care te adresezi autorităților de etnie română dar să scandezi și să ai lozinci doar în limba maghiară? Cât de încuiat la minte trebuie să fii ca să nu înțelegi că mesajul tău trebuie transmis în limba celui care vrei să îl vadă căci altfel este doar o pierdere de timp.

Cum să faci un asemenea marș dar să anunți și să inviți cu preponderență presa de limbă maghiară când teoretic tu vrei să fie auzite cererile tale de către români ?

Cum să te autointitulezi lider etnic sau nu știu ce consiliu și să le ceri maghiarilor să iasă în stradă pentru autonomie dar să nu le ceri să protesteze pentru că mor cu zile în spitale, pentru că au salarii și pensii de mizerie, pentru că nu au locuri de muncă și pentru multe alte lucruri mult mai importante.

Îmi permit să am opinia că foarte mulți dintre acești lideri ai maghiarilor sunt de fapt niște lideri falși care instigă populația maghiară la scandal ca apoi să obțină avantaje pentru ei din partea sistemului statului Român. Cred că este vorba de un schimb de genul: ”vreți să nu mai cerem autonomie și să nu mai scoatem oamenii în stradă, atunci dați-ne un post de ministru, câteva de secretari de stat, și vreo 200 de funcții de conducere prin deconcentrate”.

Dacă liderii maghiari ar fi de partea maghiarilor am vedea în primul rând proteste pentru condițiile din spitalele din Harghita unde mori cu zile, am vedea manifestații de protest contra lipsei locurilor de muncă, am vedea manifestații de protest în primul rând contra corupției care sufocă județele Harghita, Covasna și Mureș, am vedea multe alte acțiuni mult mai importante pentru viața maghiarilor decât demersurile strict politice pentru autonomii.

Am stat de vorbă cu zeci, poate sute, de maghiari. Aveți cuvântul meu de onoare că absolut niciunul nu a spus că cel mai important lucru pentru el este autonomia sau nu știu ce steag. Toți vor locuri de muncă, salarii decente, sistem de sănătate și în proporție de 99% se plâng de corupția generalizată în rândul clasei politice maghiare din România care este acuzată de etnici maghiari că face totul doar în propriul interes. Asta vor maghiarii și liderii lor nu fac absolut nimic pentru adevăratele priorități ale maghiarilor. Preferă sa-i țină săraci și proști ca să-i poată manipula.

Iosub Robert
2 comentarii la “Consiliul Național Secuiesc a organizat un marș al incompetenței secuiești

 1. Sebők Mihály

  Tisztelt Isub Robert úr, ön székely inkompetenciáról beszél amikor a román központi hatalom évszázadok óta a tradicionálissá vált inkompetencia fogja! Talán nem is volt soha kompetens mivel valamilyen átok folytán az erénytelenek kerültek hatalomra. Lásd a történelmi tényeket, miszerint idegen uralkodói házakból voltak kénytelenek országvezetőket behozni! Még így is a román államok megalakulásuk óta a korrupció, félrevezetés és a szegénység melegágyai voltak!
  Száz éve folynak ellenünk az asszimilációs, elnyomó és megfélemlítő intézkedések amik jelek szerint nem fognak megszűnni!
  Ezek már elegendő okok arra, hogy saját sorsunkon változtassunk. Miért kellene velük együtt sínylődni nekünk őshonos népnek. Változtatni csak úgy tudunk, ha önrendelkezés teremtünk önmagunknak. Most elmondok önnek egy olyan példát amelyek szenttanúja voltam:
  Egy száztagú birkanyáj megrettent valamitől és egymást taszigálva a sziklák fele rohantak és úgy ahogy a birkáknál szokás egymást a mélybe taszították! Öt híján mind odavesztek, ez, az öt (pontosan az öt százalék), ösztönszerűen megtorpantak a sziklán majd félreálltak! Miért nem állhatunk mi is félre egy keveset, csak annyira, hogy megmaradjunk, magyarnak?

  Raspunde
 2. Sebők Mihály

  Zică-vasă cine ie incompetent? Cel care nu reuşeşte timp de secole să prezinte poporului său un trai european şi o guvernare paşnică, civilizată?
  Or, care care vrea să încerce prin libertate, autoconducere democratică aceste favoare; Nu sîntem sclavi, sîntem băştinaşii acestei teritorii şi avem dreptul la o viaţă normală!

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.