Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mențiune de calitate „Produs montan” – cu recunoaștere la nivel european – în județul Harghita

 

Agenția Națională a Zonei Montane a acordat în județul Harghita unui număr de 9 producători mențiune de calitate pentru 76 de produse de ceea mai buna calitate, obținute și procesate în zona montană.

Producătorii autorizați din zonele montane pot fi găsiți mai ușor după ce Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro dedicată producătorilor care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”, în vederea promovării produselor montane.

Prin această inițiativă, ANZM dorește să informeze consumatorii din România că, pe lângă produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs tradițional, ecologic, DOP, IGP, STG, există și produsele montane.

În județul Harghita există nouă producători atestați cu un număr de 76 de produse din gama brânzeturi, iaurturi, siropuri, dulcețuri, extracte din fructe de pădure, zacuscă de ciuperci, produse apicole iar lista este deschisă!

Producătorii sunt înregistrați pe site-ul www.produsmontan.ro de către reprezentanții Agenției după ce au primit Decizia de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative “produs montan”.

Site-ul www.produsmontan.ro are o structură simplă, astfel încât producătorii să fie identificați ușor. Prin urmare, pe prima pagină sunt prezentate categoriile de produse și cu un singur click vor fi redați toți producătorii din categoria respectivă. De asemenea, există opțiunea de a căuta un producător după județul de proveniență.

Fiecare producător are afișate datele de contact, iar unii dintre aceștia au și site propriu de prezentare. Astfel, consumatorii au posibilitatea să contacteze direct producătorii pentru a achiziționa produsele de care sunt interesați.

Până în prezent, există un număr de 209 de producători care dețin dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” pentru 752 de produse montane. Aceste date se regăsesc și în Registrul Național al Produselor Montane.

Potențialul pentru dezvoltarea produselor alimentare din zona de munte este foarte ridicat, deoarece acestea au calități deosebite legate de locul de origine, precum și de metodele tradiționale de producție și procesare.

Mențiunea de calitate „produs montan” are recunoaștere la nivel european și vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile, care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

De asemenea, Comisia Europeană dorește să se evite folosirea termenului „munte” într-un mod abuziv și să reglementeze faptul că produsul care a obținut dreptul de utilizare a acestei mențiuni este verificat și certificat ca fiind din zona montană.

În România, autoritatea competentă cu verificarea datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” este Agenția Națională a Zonei Montane din cadrul  Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Cumpărătorul trebuie să aibă siguranța că atunci când achiziționează un produs cu logo-ul de “produs montan”, acesta este într-adevăr un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană.

Un produs montan va fi privit de către cumpărător ca un produs de calitate superioară, cu o origine recunoscută, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare.

Producătorii pot fi găsiți și prin intermediul unei aplicații mobile. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin AFIR, a mai creat o platformă, sub forma unei aplicații denumită ”CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate)”, care vă duce direct la producătorii autentici din România, fie că sunt montani, tradiționali sau certificați pe o altă schemă de calitate.

Prin intermediul acestei aplicații, aveți acces la toate produsele din România atestate printr-o schemă de calitate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare și contact direct din aplicație, căutare în listă de atestate a producătorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit județ sau pe o anumită rază, în funcție de tipul atestatului și categoria de produs, precum și posibilitatea de citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii despre produse.

Haideți să le mulțumim producătorilor locali care au înteles beneficiile mențiunii de calitate produs montan, mai departe decât în registrele contabile și pun zilnic pe masa românilor mâncare sănătoasă și cu gust de ACASĂ!

Informații despre Cum se obține mențiunea de calitate facultativă „produs montan” sunt disponibile aici: www.produsmontan.ro/despre-produs-montan/.

În județul Harghita producătorii atestați sunt:

  1. C Lactis S.R.L. – 1 produs etichetat (lapte de băut);
  2. C. Bomilact Mădăraș S.R.L. – 14 produse etichetate (brânzeturi, iaurturi);
  3. C. Gordon-Prod S.R.L. – 3 produse etichetate (iaurt, sana, kefir);
  4. MartonTihamer Întreprindere Familială – 2 produse etichetate (miere polifloră, polen);
  5. Mezei Attila Producător – 2 produse etichetate (miere polifloră de munte și pădure);
  6. Mezei Lenke Producător – 2 produse etichetate (miere polifloră de munte și pădure);
  7. C. KarpatenMilk S.R.L. – 23 de produse etichetate (brânzeturi, iaurturi, lapte);
  8. Gall Erzsebet Întreprindere Individuală – 28 de produse etichetate ( siropuri, extracte și dulcețuri din fructe de pădure, zacuscă cu ciuperci de pădure);
  9. Bartha F. Zsolt Întreprindere Individuală – 1 produs etichetat (miere polifloră).

Iar lista rămâne deschisă!

Consumând produse montane, contribuim la menținerea activităților agricole tradiționale în zona montană, la dezvoltarea gospodăriilor montane, precum și la menținerea populației în zonele de munte.

Agenția Națională a Zonei Montane

Oficiul de dezvoltare Montană Toplița

Consilier Superior, Gheorghe Hîrlav
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.