Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mesaj al structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Harghita – minivacanța de 1 Decembrie –

INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN HARGHITA

În minivacanța de 1 Decembrie, peste 80 de jandarmi harghiteni vor fi zilnic la datorie, astfel încât cetățenii să-și poată petrece în siguranță timpul liber, indiferent unde vor alege să fie prezenți în această minivacanță.

Jandarmii vor acționa preponderent în zonele aglomerate, atât independent cât și în cooperare cu polițiștii, dar și în zona montană a județului, pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, prevenirii oricăror fapte antisociale comise în locurile publice, dar şi soluţionării în mod operativ a sesizărilor primite de la cetăţeni.
De asemenea, vom asigura paza și protecția obiectivelor aflate în responsabilitate.
Jandarmii montani sunt la datorie în stațiunile Băile Tușnad, Harghita Băi, Lacu Roșu și Borsec, iar în comuna Praid și zonele limitrofe vor acționa jandarmii de la postul stațiunii balneoclimaterice.
Jandarmii montani vor fi prezenți pe traseele turistice și în zonele unde este posibil să se producă evenimente, fiind pregătiţi să contribuie la asigurarea climatului de normalitate civică, pentru ajutarea celor aflaţi în dificultate în zona montană a judeţului. Ei vor fi în măsură să dea informaţii referitoare la zonele considerate dificile şi care trebuie evitate, la modul corect de echipare şi de acţiune în caz de pericol.
Pentru a evita producerea de evenimente nedorite vă facem următoarele recomandări :
• persoanele care participă la evenimente să manifeste răbdare, să respecte indicațiile jandarmilor şi să evite implicarea în conflicte de orice natură;
• în această perioadă, vă rugăm să acordați o atenţie sporită copiilor, pentru a preveni orice eveniment nedorit;
• persoanele care vor alege să își petreacă timpul în stațiunile turistice montane să se informeze asupra stării vremii, itinerariului, a condiţiilor climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există;
• turiștii să aleagă traseele montane în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup.
În cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială sau le este tulburată liniștea, ori integritatea fizică le este pusă în pericol, cetăţenii sunt rugați să solicite sprijin prin intermediul S.N.U.A.U. „112”.
Vă dorim o minivacanță în siguranță!

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN HARGHITA

În perioada minivacanței cuprinsă între 30 noiembrie – 5 decembrie 2022 oamenii legii se vor afla la datorie pentru ca cetățenii să se poată bucura în siguranță de zilele libere
Pe toată perioada zilelor libere, respectiv 30 noiembrie – 5 decembrie a.c., polițiștii harghiteni se vor afla la datorie pentru a preîntâmpina evenimente nedorite, pentru depistarea și identificarea persoanelor pretabile de a desfășura activități de natură infracțională.
Polițiștii rutieri vor fi pe în permanență angrenați în activitățile de fluidizare și desfășurare, în bune condiții, a traficului rutier, cu precădere în zonele intens circulate.
Polițiștii de ordine publică vor fi prezenți la datorie, îndeosebi în zonele aglomerate, pentru stabilirea și menținerea ordinii și siguranței cetățenilor,
Polițiștii din cadrul celorlalte structuri operative, respectiv investigații criminale, criminalistic, investigarea criminalității economice, protecția animalelor, arme, explozivi și substanțe periculoase, acțiuni speciale, vor fi pregățiti să intervină în orice situație de risc a cetățenilor.
Pentru ca zilele de sărbătoare să nu fie umbrite de situații sau evenimente neplăcute, polițiștii vă recomandă:
-nu plecați la drum cu autoturismul fără să vă echipați cu anvelope de iarnă; pe lângă faptul că riscați să fiți implicați în accidente rutiere, astfel punând în pericol viața dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, ați putea fi și sancționați contravențional;
-informați-vă din timp despre starea vremii, înainte de a pleca la drum, asigurați-vă că aveți suficient combustibil, alimente și un dispozitiv funcțional de comunicare;
-dacă participați la evenimente unde sunt prezente mase mari de oameni, supravegheați în permanență copiii, persoanele vârstnice, animalele de companie sau bunurile pe care le dețineți;
– parcați vehiculele doar în locuri special amenajate, fără a bloca căile de acces;
– nu cumpărați, nu comercializați și nu folosiți articole pirotehnice interzise și nu lăsați astfel de articole la îndemâna copiilor;
Nu uitați! De fiecare dată când vă aflați în situații de risc apelați numărul unic de urgență 112!

INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „OLTUL” AL JUDEȚULUI HARGHITA

În următoarea perioadă, prilejuită de minivacanța de Ziua Națională a României și sărbătoarea Sfântului Andrei, ISU „Oltul” Harghita va monitoriza permanent dinamica intervențiilor înregistrate la nivel județean iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.
Astfel, pompierii militari harghiteni sunt pregătiți să intervină, zilnic, atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor.
În afara măsurilor dispuse la nivel operativ, o atenție sporită este acordată prevenirii evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. Numai în ultimele trei săptămâni, inspectorii de prevenire au desfășurat acțiuni de control inopinat la obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori și accesibilitatea căilor de evacuare.
De asemenea, pe întreaga perioadă a sezonului rece, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, acțiunile de control și verificare vor continua la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, târguri tematice specifice sezonului rece și alte amenajări similare legate de datini și obiceiuri specifice iernii.

RECOMANDĂRI

Reamintim cetățenilor că, în perioada sezonului rece, odată cu scăderea temperaturilor, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

Pentru a preveni producerea unor incendii, verificați mijloacele de încălzire, precum sobe, calorifere sau alte surse de căldură.

În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazaţi în structuri de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.

Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor!

De Ziua Națională a României, joi, 1 decembrie, vă așteptăm cu mic cu mare, la parada militară ce va avea loc începând cu ora 12:00, în fața Monumentului Ostaşului Necunoscut și pe platoul central din municipiul Miercurea Ciuc.

Pompierii militari harghiteni vă doresc o săptămână liniștită, lipsită de evenimente nedorite!

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ȘI CONSILIERE ANTIDROG HARGHITA

Cu ocazia minivacanței de 1 Decembrie, reamintim tuturor cetățenilor că cele mai frumoase amintiri sunt clipele petrecute alături de cei dragi, în sigurantă.
De altfel, în această perioadă, vom continua activitățile de consiliere pentru beneficiarii aflați deja în programele antidrog ale Centrului.
În contextul zilelor libere ce urmează, dacă participați la evenimente cu număr mare de persoane, nu consumați alcool în exces sau substanțe psihoactive. De asemenea, dacă observați în jur persoane aflate sub efectul acestor substanțe, evitați o confruntare directă cu acestea. Orice conflict minor poate excalada.
Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă sunt sub influența băuturilor alcoolice sau a substantelor psihoactive.
Părinţii sunt sfătuiţi să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziţie, să acorde o atenţie sporită prietenilor copilului lor, atat din viata reala cat si din mediul virtual, să găsească activităţi comune și să comunice eficient pentru a oferi copiilor un sprijin real faţă problemelor.
Tinerii sunt sfătuiți să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe, să apeleze la ajutorul părinților, prietenilor apropiaţi, persoanelor de încredere sau specialiştilor, pentru rezolvarea acesteia.
Totodată, le recomandăm tuturor să evite tentațiile nesănătoase şi să se implice în activităţi cât mai diverse, cum ar fi sportul sau plimbările în aer liber. Dacă merg la petreceri să nu bea din sticle desfăcute și să supravegheze prepararea băuturilor solicitate, să fie atenți la prieteniile ocazionale. Este important sa învățăm, să spunem NU, politicos, dar ferm, la tentațiile de orice fel, pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.
Atragem atenția că alcoolul şi drogurile nu rezolvă problemele, ci doar le agravează!
Reamintim faptul că specialiştii Agenţiei Naționale Antidrog oferă gratuit, servicii de informare, evaluare, consiliere și asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri. Indrumăm populaţia să apeleze Tel. Verde: 0 800 8 700 700 sau să se adreseze direct centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog din județul …
Pentru situații deosebite, dacă starea de sănătate se agravează, cetătenii sunt îndemnați să sune la numărul unic de urgenţă 112.
Permiteți-mi ca la final să urez tuturor românilor un sincer „La mulți ani” cu ocazia sărbătoririi zilei Sfântului Andrei și Zilei naționale. La mulți ani, România!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.