Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mesajele instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne reprezentate în județul Harghita privind asigurarea siguranței cetățenilor pe perioada sărbătoririi noului an și a vacanței de iarnă

Instituția Prefectului Județul Harghita

În vederea asigurării climatului de normalitate, pe timpul sărbătorilor de iarnă, acțiunile comune ale tuturor instituțiilor Ministerul Afacerilor Interne din județul Harghita cu atribuții în asigurarea siguranței cetățeanului vor crea premisele asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică în toate zonele aglomerate din județ, în zonele unde se vor organiza serbări în aer liber și în spații închise cu ocazia trecerii în noul an, în staţiunile turistice şi a locurilor de agrement unde în perioada următoare va crește semnificativ numărul de turiști care vin să își petreacă vacanța.

Instituțiile Ministerului Afacerilor Interne reprezentate la nivelul județului Harghita vor acționa în sistem integrat pentru asigurarea sprijinului celor aflați la nevoie, alături de Serviciul Județean de Ambulanță Harghita și Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita.

Transmitem pe această cale tuturor cetățenilor județului și celor care își petrec vacanța de iarnă în județul Harghita sărbători în liniște!

La mulți ani!

 

         Inspectoratul de Poliție Județean Harghita

Polițiștii vor avea în grijă siguranța cetățenilor pe perioada sărbătorilor de Iarnă

Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă de bucurie și timp liber petrecut alături de familie. Pentru ca aceste zile să nu fie umbrite de evenimente negative, polițiștii vor fi la datorie 24 de ore pe zi.

Zi de zi, oamenii legii vor acționa pe principalele artere de circulație pentru fluidizarea traficului, dar și pentru a interveni în caz de nevoie.

Polițiștii de ordine publică vor asigura ordinea și siguranța cetățenilor din județul Harghita, iar cei de la alte vor veghea pentru depistarea persoanelor predispuse la acțiuni ce contravin legilor.

Recomandările polițiștilor pentru zilele de sărbătoare sunt legate de siguranța în cazul deplasării cu autoturismul și anume:

– informați-vă de starea vremii înainte de a pleca la drum și echipați-vă vehiculul cu anvelope de iarnă;

– adaptați viteza la condițiile de drum și țineți cont că pe timp de iarnă carosabilul chiar dacă pare a fi uscat tot poate fi alunecos;

– nu conduceți dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe cu efect psihoactiv;

– dacă participați la evenimente publice țineți sub supraveghere permanentă copiii, persoanele vârstnice, animalele de companie, precum și bunurile pe care le aveți asupra dumneavoastră;

– nu cumpărați, nu folosiți și nu comercializați articole pirotehnice interzise și nu lăsați astfel de materiale asupra copiilor;

– dacă plecați de la domiciliu, nu faceți cunoscut acest lucru pe rețelele de socializare, asigurați ferestrele și ușile de acces ale imobilului;

Nu uitați: de fiecare dată când sunteți martorul unor faptre ce contravin prevderilor legale sau vă aflați în situații vulnerabile sau de risc, nu ezitați să cereți ajutor apelând numărul unic 112.

Polițiștii harghiteni vă urează să aveți sărbători liniștite, fără evenimente neplăcute, cu pace și liniște alături de familiile dumneavoastră!
La mulți ani!

 

Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita

Jandarmii harghiteni în misiune la trecerea dintre ani

Premergător, în seara trecerii dintre ani și în primele zile ale noului an, jandarmii harghiteni vor acționa zilnic pentru asigurarea unui climat normal de ordine şi siguranţă publică, fiind pregătiţi să intervină pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetăţenilor. Jandarmii vor fi angrenați și în misiuni de pază și protecție instituțională la obiectivele din responsabilitate.

Pentru siguranța harghitenilor, patrulele de ordine publică vor acționa independent și în sistem integrat cu dispozitive adaptate nevoilor operative și vor avea în vedere prevenirea infracțiunilor stradale și descurajarea faptelor antisociale, atât în mediul urban, cât și în cel rural.

Celor care vor alege să participe la petrecerile de Revelion și în zonele unde vor avea loc focuri de artificii, le recomandăm să respecte indicațiile forțelor de ordine și ale organizatorilor, să manifeste răbdare și să evite implicarea în conflicte de orice natură. Să acorde o atenție sporită copiilor, cu precădere în zonele aglomerate, unde se pot rătăci cu ușurință.

Este necesar să se respecte legislația specifică referitoare la regimul materialelor pirotehnice, pentru evitarea periclitării integrității personale și a celor din jur.

Tot în această perioadă, jandarmii montani de la posturile Băile Tușnad, Harghita Băi, Lacu Roșu, Borsec și Praid vor veghea permanent şi vor interveni cu promptitudine pentru sprijinirea turiştilor aflaţi în dificultate în zona de responsabilitate.

Celor care vor alege să petreacă următoarele zile în zona montană a județului și chiar și acest sfârșit de an, le recomandăm să fie echipați zonei montane.

În cazul apariţiei unei situaţii în care poate fi pusă în pericol siguranța lor, cetățenii sunt rugați să solicite sprijinul jandarmilor sau să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

În numele jandarmilor harghiteni vă urez un An Nou cu sănătate, liniște și pace!

 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Oltul” al județului Harghita

Pompierii militari harghiteni, la datorie de Revelion

Mai sunt câteva ore și ne întâmpină unul dintre cele mai așteptate evenimente de peste an, Revelionul! Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, este important să conștientizați pericolul utilizării necorespunzătoare a mijloacelor pirotehnice. Nu puține au fost situațiile când pompierii au acționat pentru stingerea incendiilor sau pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor rănite în urma utilizării mijloacelor pirotehnice.

Reamintim cetăţenilor că pot folosi doar materialele pirotehnice din categoria celor admise la comercializare și care prezintă un pericol redus pentru utilizatori. Chiar și pentru materialele cu nivel de risc foarte scăzut, utilizarea de către copiii nu este indicată și poate fi periculoasă. Așadar, NU permiteți copiilor jocul cu petarde și artificii!

Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de folosirea necorespunzătoare, nu utilizați artificiile în încăperi și spații închise, balcoane, holuri de bloc și pe terase. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor de încălzire.

În noaptea trecerii dintre ani, pompierii militari harghiteni vor asigura misiunile de prevenire și intervenție în situații de urgență, la nivel județean. Pentru a fi asigurată intervenția promptă, din dispozitivele de protecție vor face parte echipaje de stingere și pentru acordarea primului ajutor calificat.

Totodată, în domeniul preventiv, pentru depistarea şi înlăturarea potenţialelor cauze de incendiu, încă de la sfârșitul lunii noiembrie, inspectorii de prevenire au derulat controale la unitățile de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, construcții și alte amenajări similare în cazul în care acestea se organizează, ori, după caz, în zonele unde se vor organiza evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece.

Ne dorim să ne bucurăm împreună de această zi, fără evenimente care să vă pună viața în pericol!

Vă mulțumim pentru susținerea acordată  în anul 2022 și vă dorim un An Nou fericit, cu cât mai multe împliniri!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Oltul” al județului Harghita vă urează un AN NOU FERICIT!

 

Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita

Sfârșitul de an ne oferă prilejul de a reflecta la realizările din anul acesta și la ceea ce ne propunem pentru noul an.

Astfel, reprezentanții CPECA  Harghita mulțumesc tuturor cetățenilor care au dat dovadă de responsabilitate și implicare în activitățile de prevenire antidrog, precum și celor care au conștientizat pericolul la care se expun atunci când consumă substanțe psihoactive fără o minimă informare și care au apelat la serviciile de consiliere și asistență specializată.

În continuare, specialiștii antidrog vor desfășura activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență medico-psiho-socială pentru consumul şi dependența de droguri.

Pentru ca în aceste zile să fim în siguranță, vă recomandăm să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și să solicitați ajutor atunci când dumneavoastră sau persoanele apropiate sunt în pericol.

Totodată, atunci când sunteți martorul sau victima unui conflict în care sunt implicate persoane care au consumat băuturi alcoolice sau droguri, vă recomandăm să nu interveniți, să rețineți cât mai multe detalii și să sunați la numărul unic de urgență 112.

De asemenea, reamintim că un consum excesiv de alcool sau substanțe psihoactive influențează negativ și performanța de conducere a unui autoturism, contribuind la creșterea riscului de accidente rutiere grave. Aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în conducere, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere. De asemenea, unele droguri încetinesc viteza de reacție în anumite situații limită, ivite brusc.

Nu în ultimul rând vă reamintim că cele mai frumoase amintiri sunt cele petrecute alături de persoanele dragi. Vă încurajăm să petreceți timp de calitate alături de familie și prieteni și, dacă observați că aceștia au nevoie de ajutor specializat, sa-i îndrumați către specialiști.

Echipa Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita vă urează un An Nou cu multe bucurii şi împliniri!

La mulţi ani!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.