Miercuri, 27 iulie, zi solicitantă pentru salvatorii harghiteni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • 17 misiuni desfășurate ieri, 27.07.2022

Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, asanarea muniției rămase neexplodate reprezintă câteva exemple dintre cele 17 misiuni desfășurate de pompierii militari harghiteni, în ultimele 24 de ore (27.07.2022).

În urma solicitărilor primite, 11 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD. De asemenea, echipajele operative au acționat pentru localizarea și stingerea a 4 incendii și au gestionat cu promptitudine 1 misiune pirotehnică.

Din totalul celor 4 incendii înregistrate ieri, 3 s-au produs la arderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Sărmaș, Subcetate și Toplița. În toate aceste cazuri, exista pericolul extinderii incendiilor la un utilaj agricol (tractor) și un lan de grâu, cu o suprafață de circa 10 ha, aflate în proximitatea terenului cuprins de incendiu, în Sărmaș,  respectiv la pădurea masivă din apropiere, la Subcetate și Toplița, intervenţiile pompierilor limitând în mare parte extinderea la vecinătăţi, pagubele fiind reduse în mod semnificativ.

După patru zile de luptă cu flăcările, timp în care forțele  și mijloacele  Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență și Ocolul Silvic Toplița, au depus o muncă asiduă, incendiul din zona Mortonca, comuna Subcetate, a fost lichidat, în urma acestuia arzând 1 ha plantație artificială de molid și 9 ha vegetație uscată.

Astfel de incendii se extind cu repeziciune, iar vântul le face și mai greu de controlat. În ultima perioadă, pe fondul temperaturilor ridicate, dar și a vântului puternic, arderile de vegetație au afectat hectare întregi.
Doar împreună putem opri aceste incendii. Stă în puterea noastră să nu mai folosim focul pentru a curăța terenurile, să nu mai aruncăm restul de țigară oriunde și să avem mai multă grijă, în general, de mediul înconjurător.

Noaptea trecută, un echipaj al Detașamentului de Pompieri Gheorgheni a stins operativ un incendiu produs, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit, la un panou de siguranțe electrice amplasat în holul unei case, din satul Valea Strâmbă, comuna Suseni.

Totodată, echipajele de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc au fost solicitate să intervină, ieri dimineață, la un accident feviar produs la o trecere la nivel cu calea ferată, în localitatea Tomești, unde  trenul IR 366, care circula pe ruta Brașov –Budapesta, a acroșat un tractor cu remorcă. În urma acestui eveniment, din nefericire, șoferul tractorului și-a pierdut viața.

Tot în cursul zilei de ieri, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita a fost mobilizat în localitatea Cinod, comuna Sânmartin,  într-o misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată. Ajunşi la fața locului, specialiştii pirotehnişti au identificat un proiectil exploziv de calibru 76 mm și 5 cartușe cal. 7,92 mm, provenind, cel mai probabil, din cel de-al Doilea Război Mondial. Muniţia, descoperită de un detectorist autorizat, a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, în vederea distrugerii ulterioare.

În ultimele 24 de ore, au fost transmise 6 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența urșilor, în localitățile Toplița (4) și Băile Tușnad.

Pe lângă aceste situații, pompierii militari harghiteni continuă acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin derularea activităților specifice din zona de frontieră.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy