Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ministerul Mediului pregătește modificarea legislației: urșii care reprezintă un pericol pentru om ar putea fi împușcați în 24 de ore

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a declarat joi, 17 iunie, la Digi24, că ministerul pe care îl conduce pregătește o modificare a legislației, astfel încât animalele agresive să poată fi împușcate în cel mult 24 de ore. 

Zeci de apariții ale urşilor au fost semnalate în acest an în zone locuite de oameni. Urșii coboară în localități după hrană, iar oamenii se plâng că autoritățile nu fac nimic ca să le protejeze gospodăriile.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, spune că pregătește o modificare a legislației pentru ca autoritățile să poată interveni imediat atunci când un urs atacă în mod repetat

Cu siguranță nu este vorba despre o senzație. Trebuie să acceptăm realitatea și cea mai mare greșeală ar fi să negăm evidențele care arată că în ultimii cinci ani, numărul apelurilor la 112 din cauza urșilor a crescut de 10 ori. Față de 2016, anul 2021 va fi probabil anul care va marca această creștere de zece ori. Nu vorbim despre o senzație, ci despre mii de anuimale ucise în 5 ani. Am făcut statistica pentru ultimii 5 ani, pentru că e perioada în care intervenția umană a fost redusă la minim și în care fenomenul a luat amploare”, a precizat  Tanczos Barna.

Va fi vorba despre aplicarea a două proceduri: una imediată și una de prevenție.
În ceea ce privește procedura imediată, în maximum 24 de ore de la sesizarea unei astfel de probleme cu urșii, în câteva ore la locul respectiv se va deplasa o echipă formată de jandarmi și vânători care va interveni gradual, în funcție de situație: dacă e prima vizită a unui urs în localitate, se începe cu o alungare a animalului. Dacă se constată că se repetă vizitele, trebuie să se treacă la tranchilizare și relocare, iar dacă animalul devine periculos, atacă, e agresiv, atunci soluția va fi de „extragere” prin împușcare.

Tanczos a explicat că intervenția umană permisă azi de lege este de doar de prevenție, și nu prevede intervenția imediată.

„Ce s-a numit derogare, până acum, în interesul vieții umane și al bunurilor, înseamnă o procedură prin care, în cazul unei situații de forță majoră, se ajunge la intervenție abia după câteva luni. E o procedură de demonstrare a pagubelor, prin care foarte multe instituții trebuie să semneze, să ștampileze, să dea aprobări”, a spus ministrul.

În prezent, proiectul de ordonanță pentru modificarea legislației este în dezbatere la direcțiile de specialitate din minister și cel mai probabil săptămâna viitoare o să ajungă la o formă finală, iar în ședința de guvern ar urma să intre în iulie.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *