Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ministrul de externe ungar: Dorim ca Ungaria să nu fie subiect în campaniile electorale din România

Foto: Kelemen Hunor/Facebook

Dorim ca Ungaria să nu fie subiect în campaniile viitoarelor alegeri locale şi parlamentare din România, a declarat, marţi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, în cadrul conferinţei de presă de la Cluj-Napoca susţinută împreună cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, scrie MTI. 

Ministrul a considerat că prin intermediul UDMR au fost stabilite relaţii bune între Ungaria şi România pe perioada epidemiei, însă câteva declaraţii româneşti “au circulat în sens invers”.

Péter Szijjártó a declarat că înţelege că decizia luată în urmă cu 100 de ani la Trianon poate însemna un lucru pentru naţiunea română şi altul complet diferit pentru cea maghiară.

Politicianul a subliniat: “Pentru noi, decizia de la Trianon este unul dintre cele mai triste momente din istorie, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim în relaţii proaste unul cu celălalt”. Acesta a adăugat: “ne bazăm pe relaţia cu România, pe respectul reciproc”.

Ministrul de externe a menţionat, de asemenea, că este atât în interesul Ungariei, cât şi al maghiarilor din România ca între cele două state să existe relaţii bune.

“Am solicitat ca maghiarii care locuiesc aici să fie consideraţi o resursă. O resursă care ne conectează şi contribuie la performanţele României. I-am rugat să îi sprijine pe maghiarii de aici, pentru ca ei să-şi poată trăi identitatea maghiară, să-şi poată folosi simbolurile naţionale şi limba maternă, şi să îşi cultive tradiţiile”, a formulat ministrul. Acesta a adăugat că Ungaria face la fel cu românii de acolo.

Şeful diplomaţiei ungare a afirmat că, în ultimele săptămâni, guvernul de la Budapesta a donat echipamente de protecţie care au fost livrate la 55 de spitale, 239 de şcoli şi 91 de organizaţii bisericeşti şi caritabile din România. Acesta a mai adăugat că în cadrul programului de dezvoltare a grădiniţelor, susţinut cu 25 de miliarde de forinţi (71,64 milioane euro) de către statul ungar, au fost construite în România 79 de grădiniţe şi creşe noi, iar 385 au fost renovate. De asemenea, politicianul a făcut referire la programul de dezvoltare economică care, după cum a precizat, Ungaria ar dori să-l continue.

Acesta a menţionat că ministrul român de externe a solicitat un nou acord pe acest subiect. “Dacă este necesar, vom încerca să-l negociem cât mai curând posibil”, a declarat Szijjártó. El a menţionat, de asemenea, că au avut un acord verbal cu privire la programul de dezvoltare economică, cu Teodor Meleşcanu, fostul ministru de externe.

Întrebat de un jurnalist dacă a fost nevoit să se împace cu Bogdan Aurescu, ministrul român de externe, Péter Szijjártó a declarat că nu a fost nevoit, deoarece nu a avut niciodată divergenţe cu acesta. El a mai menţionat că de la Cluj-Napoca se va deplasa la Alba Iulia, la invitaţia arhiepiscopului romano-catolic, Gergely Kovács, înscăunat în luna februarie.

În cadrul conferinţei de presă, Hunor Kelemen a adresat mulţumiri guvernului ungar pentru sprijinul acordat în timpul epidemiei.

Preşedintele UDMR a amintit că ultimele 4-5 săptămâni, în România, au decurs într-o atmosferă antimaghiară. În urma declaraţiei stigmatizante a preşedintelui Klaus Iohannis, s-a lansat o cursă antimaghiară între actorii politici români. Sper că fenomenul “nu este un maraton, ci doar un sprint”, a afirmat Kelemen. Acesta şi-a exprimat statisfacţia în privinţa unui sondaj de opinie, potrivit căruia, majoritatea românilor nu-i consideră pe maghiari trădători, iar un număr semnificativ de lideri de opinie din România au condamnat la rândul lor declaraţiile antimaghiare ale şefului statului. În opinia sa, pentru a se putea merge mai departe, Klaus Iohannis trebuie să-şi ceară scuze.

Potrivit lui Kelemen Hunor, miercuri, parlamentarii români pot face un gest spre maghiari votând ca data de 15 martie să poată fi sărbătoarea maghiarilor din România.

Potrivit politicianului, aniversarea Dictatului de la Trianon este o bucurie pentru români, dar o durere pentru maghiari. Acesta a adăugat că, atunci când vor să-i oblige pe maghiari să sărbătorească prin lege în această zi, este ca şi cum am cere unui copil orfan să sărbătorească moartea mamei sale.

“Aşteptăm respect şi stimă. Nu suntem unii duşmanii celuilalt”, a declarat preşedintele UDMR.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *