Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ministrul Tánczos Barna, în Harghita – discuții cu primarii și reprezentanții asociațiilor de vânătoare despre problemele legate de urși

La invitația Consiliului Județean Harghita și a Asociației de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita, ministrul Mediului,  Tánczos Barna, a organizat o ședință de informare pentru autoritățile locale și asociațiilor de gestionare a fondului cinegetic din județ cu privire la metodologia de intervenție pentru urșii problemă.

 

Vineri, 5 august, la Sândominic, primarii și reprezentanții asociațiilor de gestionare a fondului cinegetic au avut ocazia de a pune întrebări cu privire la Legea nr. 197 din 6 iulie 2022 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților.

Legea le oferă posibilitatea de a lua o decizie locală și imediată, fără a mai aștepta aprobarea de la București. În cazul atacului unui urs, o unitate de intervenție de urgență din cadrul primăriilor poate interveni în urma unui apel la numărul unic de urgență 112. Din această unitate fac parte primarul, jandarmeria,  asociația de gestionare a fondului cinegetic și un medic veterinar.

Potrivit ministrului Tánczos Barna, o serie de măsuri lansate pe baza deciziilor ministeriale au început să dea roade. Una dintre cele mai importante este Legea nr. 197 din 6 iulie 2022 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021. Ministrul i-a îndemnat pe liderii municipali și ai asociațiilor de gestionare a fondului cinegetic prezenți la reuniune să folosească această posibilitate, care a fost adoptată pentru a proteja viața umană.

Problema urșilor este o problemă complexă. Este mare nevoie de sprijin din partea asociațiilor de vânătoare și a primăriilor și acesta să fie susținut de minister prin plăți și legislație”, a adăugat ministrul Mediului.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a calificat întâlnirea de astăzi drept un succes, amintind că Sândominic este un punct important în problema ursului, deoarece în urmă cu cinci ani protestul fermierilor la București a pornit de aici.

La cinci ani de la demonstrație, putem vorbi acum despre o soluție. Este un pas uriaș înainte, pentru care trebuie să le mulțumim reprezentanților UDMR în guvern. Modul în care se aplică legea este foarte important. Cei care trebuie să o aplice, primarii, asociațiile de gestionare a fondului cinegetic, au reușit să obțină azi răspunsuri. Este clar că sunt necesare acțiuni suplimentare. Putem avansa treptat, ceea ce necesită un sprijin puternic din partea noastră, a tuturor. Suntem încrezători că siguranța poate fi restabilită și că agricultura tradițională nu va fi amenințată de suprapopulația de urși”,  a  precizat Borboly Csaba.

Conform ministrului Tánczos Barna,  peste 200 de intervenţii de alungare a urşilor au avut loc în ultimul an, de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă ce reglementează intervenţia imediată împotriva exemplarelor periculoase, valoarea compensaţiilor plătite primăriilor pentru a acoperi costurile cu permanenţa şi intervenţia fiind de peste 1,2 milioane de lei.

  • informații si fotografii furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean HarghitaLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.