Misiunile desfășurate de salvatorii harghiteni (luni, 30 mai)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Majoritatea intervențiilor de ieri, 30 mai a.c., a constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD, astfel încât 7 persoane aflate în dificultate au primit asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.

Pompierii au intervenit și la o misiune de asigurare/supraveghere zonă, ca urmare a producerii unui scurtcircuit electric la cablurile de tensiune de pe un stâlp de electricitate, aflat pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Toplița, problema fiind remediată, în scurt timp, de către echipajul furnizorului de energie electrică.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, au fost transmise mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT privind prezența animalelor sălbatice (urs), în Corbu.

Pe lângă aceste situații, pompierii harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin derularea de activități specifice din zona de frontieră.

Având în vedere faptul că astăzi, 31 mai, în intervalul orar 12.00 – 22.00, județul Harghita se află sub incidența atenționării meteorologice – Cod galben, ce vizează, conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h) și grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita recomandă cetățenilor, ca pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt.

Totodată, recomandăm cetățenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Nu în ultimul rând, le recomandăm să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.

Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy