Misiunile pompierilor harghiteni din ultimele 24 de ore

0

Articol disponibil în: Română

În cursul zilei de ieri, 27 mai a.c., pompierii militari harghiteni au gestionat 12 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 12 persoane aflate în dificultate.

Totodată, echipajul de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni a fost solicitat să intervină pentru extragerea a două persoane implicate într-un accident rutier.

Astfel, ieri dimineață, la ora 08:50, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, a fost anunțat un accident rutier produs pe DE 578, între localitățile Voșlăbeni și Valea Strâmbă, în urma căruia un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma impactului, conducătorul auto, de 82 de ani și o pasageră de 71 de ani, au suferit leziuni corporale și au rămas încarcerați în autoturism. Pentru salvarea aceastora, la fața locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de descarcerare grea și o ambulanță SMURD, precum și un echipaj SAJ. Ambele victime au fost extrase de pompieri, cu ajutorul accesoriilor de descarcerare și predate conștiente și cooperante, echipajelor medicale. După acordarea primului ajutor calificat, acestea au fost transportate la Spitalul Municipal Gheorgheni, pentru îngrijiri medicale de specialitate. Pompierii au continuat misiunea pentru repunerea pe roți a autovehiculului și asigurarea măsurilor pentru prevenirea producerii unui incendiu, prin deconectarea bornelor acumulatorilor.

Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 5 mesaje prin sistemul RO-ALERT, pentru asigurarea măsurilor specifice de autoprotecție şi avertizarea populației privind prezența urșilor, în Băile Tușnad, comuna Șimonești (sat Cădaciu Mare) și Leliceni.  (pentru mai multe informații despre sistemul R0-ALERT: https://ro-alert.ro/).

Deși Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizarea meteorologică COD PORTOCALIU, la nivelul județului Harghita nu au fost derulate intervenții pentru înlăturarea efectelor de vreme rea. Și în următoarele ore, până în această seară, la ora 21.00, județul Harghita se va afla sub avertizare meteorologică Cod Portocaliu, ce vizează ploi abundente. 

 De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o atenționare hidrologică Cod Galben pentru râurile Mureș, Olt, Trotuș, Bistricioara și Târnave, valabilă până sâmbătă, 29 mai, la ora 24.00, iar începând de aseară, ora 17.00, pe râurile Homorod, Olt și Trotuș s-a emis avertizare hidrologică COD PORTOCALIU, valabilă până sâmbătă, 29 mai, ora 12.00. Sunt prognozate posibile depăşiri ale cotelor de atenție și de apărare, dar şi viituri rapide cu efecte de inundaţii. 

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populației să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. În cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu încerce traversarea râurilor prin apă şi să nu se apropie de malurile acestor. În situația manifestării vântului puternic, recomandăm cetățenilor să evite deplasările și să se adăpostească în locuințe sau alte spații închise care le asigură protecția.

În continuare, pompierii salvatori rămân la datorie pentru intervenția optimă la solicitările cetățenilor. Totodată, Centrul Operațional Județean al ISU Harghita va monitoriza dinamica din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru gestionarea cu eficiență a situațiilor de urgență înregistrate la nivel județean.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute și prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.                                                             

    COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy