Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Misiunile pompierilor harghiteni – joi, 23 martie 2023

Ieri, 23 martie a.c., în jurul orei 08.00, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita a fost solicitat, prin Sistemul Unic 112, să desfășoare pe malul unui pârâu, din comuna Lunca de Jos, o misiune de asanare de muniție rămasă neexplodată, descoperită întâmplător de un localnic. Ajunși la locul indicat de apelant, pompierii militari pirotehniști au identificat o grenadă defensivă de mână, provenită din Primul Război Mondial. Grenada a fost ridicată, transportată și depozitată în condiții de siguranță de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distrusă prin explozie controlată.

În scopul prevenirii unor evenimente ce se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieți omenești, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltul” Harghita recomandă cetățenilor să apeleze de urgență numărul unic 112, în cazul descoperirii de muniții neexplodate și să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

    De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice:

  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • topirea elementelor metalice de muniţii;
  • tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
  • folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii sau a unor elemente din componenţa acestora.

Seara trecută, un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Gheorgheni  a stins operativ un incendiu produs, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit, la un stâlp de iluminat public din cartierul Bucin, municipiul Gheorgheni. În urma incendiului, au ars cabluri electrice, pe o lungime de circa 0,5m.

Totodată, o atenție deosebită a fost acordată și intervențiilor derulate de salvatori pentru acordarea de prim ajutor, astfel încât 5 persoane au primit asistență medicală de urgență din partea echipajelor SMURD.

În continuare, salvatorii harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.                                             

 

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.