Misiunile pompierilor militari harghiteni desfășurate în ultimele 4 zile

0

Articol disponibil în: Română

Pe fondul temperaturilor scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, cauzate, în principal, de exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire și neverificarea coșurilor de fum.

Foto: www.igsu.ro

Astfel, în perioada 15-18 ianuarie a.c., pompierii militari harghiteni au acționat pentru stingerea a 5 astfel de incendii. Două dintre acestea au izbucnit, sâmbătă și luni, la coşurile de fum a unor blocuri de locuinţe, din municipiul Topliţa. În ambele cazuri, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenţie nr. 2 Topliţa au constatat că ardea doar funinginea din coşurile de fum, existând însă pericol de propagare la acoperişurile blocurilor. Incendiile au fost localizate în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii acestora. Din fericire, în aceste cazuri nu s-au înregistrat victime în rândul locatarilor sau pagube materiale. Cauza probabilă a celor două incendii a fost aceeaşi – coşurile de fum necurăţate de funingine.

Duminică, 17 ianuarie, un echipaj de pompieri militari din cadrul Punctului de Lucru Bălan a acționat, prompt, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din comuna Sândominic, tot din cauza coșului de fum necurățat de funingine, fără pagube materiale.

Tot duminică, două echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Gheorgheni au intervenit, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă (bucătărie de vară), în municipiul Gheorgheni.

Pentru evitarea producerii unei explozii, echipajele de stingere au evacuat de urgență o butelie de aragaz din locuință. În urma producerii evenimentului, au ars acoperișul și tavanul anexei, pe o suprafață de aproximativ 25 mp, pierderile materiale fiind evaluate la circa 8.000 lei. Incendiul a fost cauzat, cel mai probabil, de efectul termic produs de coșul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile.

În noaptea de duminică spre luni, două echipaje de pompieri militari din cadrul subunității de intervenție din municipiul Miercurea Ciuc, au acționat, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință, de pe strada Harom. Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat faptul că ardea mocnit, cu degajare de fum, peretele casei, pe o suprafață de circa 10 mp, cu posibilitate de propagare la întreaga locuință. Datorită intervenției prompte a pompierilor militari, incendiul a fost stins într-o oră, fără a fi înregistrate victime, ci doar pagube materiale pentru familia al cărei cămin a fost în pericol. Incendiul a fost cauzat, cel mai probabil, de efectul termic produs de burlanul metalic de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 150.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 7.000 lei.

Neglijența sau ignorarea regulilor de siguranță și a măsurilor de prevenire pot provoca pagube materiale însemnate, iar în unele cazuri mai grave, pierderi de vieți omenești.

Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.

În afara incendiilor înregistrate, o atenție deosebită este acordată și intervențiilor derulate de salvatori pentru acordarea de prim ajutor. Astfel, în ultimele 4 zile, 34 persoane au primit asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.

Având în vedere că informarea meteorologică ce vizează ninsori moderate cantitativ, intensificări ale vântului și polei este în vigoare până mâine, 20 ianuarie, ora 12:00, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă, înlăturarea și limitarea potențialelor efecte.

Recomandări populație:

Reamintim populației că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile.

De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

 

ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy