Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Miza candidatei Csilla Hegedüs, la alegerile europarlamentare: ”Utilizarea liberă a simbolurilor noastre și a limbii noastre materne”

Un succes cultural-diplomatic, poate cel mai mare din ultimele vremuri, a fost obținerea vizitei papei Francisc la Șumuleu Ciuc. Acest lucru ne va da multă putere și va însemna mult comunității noastre, a declarat Csilla Hegedüs, deputat UDMR în Parlamentul European, la 10 aprilie la Miercurea Ciuc.

Astăzi am avut ocazia să particip la întâlnirea pregătitoare a Papei la invitația președintelui Borboly și am văzut că, deși organizatorii se confruntă cu o sarcină foarte grea, ei fac tot posibilul pentru a se asigura că vizita aduce cât mai multă reîncărcare spirituală celor care fac pelerinaj la Șumuleu Ciuc – a mai spus Csilla Hegedüs, după întâlnirea cu organizatorii.

Csilla Hegedüs s-a întâlnit apoi cu reprezentanții Asociației Mamele din Ciuc, cu care au discutat despre modul de a facilita situația femeilor, fie că sunt mame cu un singur sau cu mai mulți copii. La întâlnire, au convenit că vor colabora pentru a realiza acest lucru și pentru a implementa proiecte comune.

Candidatul s-a deplasat și la Frumoasa, unde a vizitat clădirea în construcție a muzeului de grăniceri, după care a făcut o vizită la Școala de Artă Populară Vámszer Géza și Biblioteca Kájoni János.

În drum spre Miercurea Ciuc candidata s-a oprit la Corund, unde primarul Katona Mihály a fost amendat cu o sumă uriașă de aproape 100 de mii de euro, pentru că nu a dat jos inscripția Községháza. Se poate observa că România nu ne respectă drepturile. De aceea trebuie să luptăm pentru o lege europeană privind protecția minorităților, astfel încât nimeni să nu poată interzice. Acest lucru este posibil numai dacă avem o reprezentare maghiară puternică în Parlamentul European. Aceasta este miza alegerilor din 26 mai, a spus ea.

Csaba Borboly, președinte al Organizației Teritoriale Ciuc a UDMR, consideră că este important ca deputații și candidații la Parlamentul European al UDMR să vină la Miercurea Ciuc, să vorbească cu oamenii și să abordeze problemele care necesită soluții la Bruxelles sau București.

În acest sens, au un plan ambițios la Consiliul Județean Harghita: dezvoltarea spitalului de urgență în următorii șase ani. „În acest sens, resursele UE sunt foarte importante și ne așteptăm la cooperare. În plus, credem că pelerinajul de la Șumuleu Ciuc și vizita papei este o valoare care trebuie păstrată, cunoscută chiar și la nivelul Bruxellesului, pentru că avem nevoie nu numai de resurse în zona noastră, ci avem o cultură și o istorie, avem rădăcini creștine de care întreaga Europă poate fi mândră. Hegedüs Csilla a făcut-o odată, când a vrut să facă parte din Patrimoniul mondial al UNESCO, am încredere, că întâlnirea de azi va ajuta să nu renunțăm, să încercăm din nou”, a declarat președintele teritorial Ciuc.

Potrivit lui Csaba Borboly, în afară de asfalt, conducte și clădiri, cultura vie este de asemenea foarte importantă și sunt foarte mândri de cât de bine se dezvoltă Școala Populară de Arte, cât de eficient este să atragi tineri și adulți care doresc să creeze lucruri frumoase și plăcute. În legătură cu muzeul de grăniceri a spus, că în curând va fi o clădire, care va reprezenta vrednic întreg Ținutul Secuiesc, și va prezenta o bucată de istorie de care cu toții putem fi mândri, și ca o atracție turistică, un punct de întărire a identității.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.